Circa 40 de angajaţi ai operatorului de transport în comun din Oradea au ieşit, joi, la prânz, să protesteze în Piaţa Unirii împotriva conducerii OTL, acuzând-o că nu dialoghează cu angajaţii, nu le ascultă problemele, ba din contră, ia decizii proaste.

Vor mărirea valorii tichetelor de masă

Concret, şoferii şi vatmanii spun că, deşi legea le permite şi societatea este pe profit, şefii OTL nu le-au mărit valoarea tichetelor de masă şi a celor cadou, ba mai mult, ar pregăti reduceri de personal comandate de primarul Ilie Bolojan pentru reducerea cheltuielilor.

Cei circa 40 de angajaţi ai OTL au afişat bannere cu mesajele "Consilierii locali nu verifică cheltuirea banului public în OTL. Primăria acoperă greşeli de management, nesancţionându-le" şi "Funcţionăm după prevederi legale sau după bunul plac al autorităţilor locale?" şi şi-au marcat prezenţa suflând în fluiere şi vuvuzele.

"Istoria se repetă. Conducerea OTL ignoră partenerul social la discuţii, deşi legea şi contractul colectiv de muncă o obligă să stea de vorbă cu noi. Nu ne furnizează documentele, nu ne răspunde la solicitări decât selectiv", le-a spus jurnaliştilor Virgil Mînz, preşedintele Sindicatului Transloc din OTL.

Potrivit acestuia, şoferii, vatmanii şi ceilalţi angajaţi ai societăţii de transport nu cer acum măriri salariale, având semnat un contract colectiv de muncă valabil până în noiembrie 2017, dar sunt supăraţi pe faptul că – deşi n-au beneficiat de majorări substanţiale în ultima perioadă – şefii OTL au ales să nu mărească valoarea tichetelor de masă şi a tichetelor cadou. "Nu au făcut acest lucru deşi legea le permite şi chiar dacă în ultimii ani au încheiat tot pe profit", a spus Mînz.

Teamă de disponibilizări

Cea mai mare temere şi nemulţumire a OTL-iştilor la ora actuală este, însă, posibila modificare a organigramei societăţii, prin disponibilizarea unor angajaţi. "Am înţeles de la directorii noştri că domnul primar le-a spus că - datorită faptului că s-au tăiat acele 102 taxe de către PSD - bugetul Oradiei va fi diminuat. Am înţeles că tacit s-a transmis societăţilor subordonate să facă reduceri de personal. Ca atare, la noi se vehiculează că se dau afară 25-26 de persoane", a spus, revoltat, Mînz.

Liderul sindical spune că nu există motive întemeiate nici măcar din punct de vedere economic ca acest lucru să se întâmple şi acuză managementul societăţii cu nu găseşte alte metode de a reduce din cheltuieli ori a creşte veniturile proprii. "Acum 15 ani eram 1.000 de persoane la un parc de autobuze şi tramvaie aproximativ egal. Astăzi nu suntem nici 600 de persoane. Managementul nostru n-a găsit modalităţi de a aduce venituri mai mari decât reducerile de personal".

Deja – a afirmat Mînz – o angajată de la chioşcurile de bilete a fost notificată că-şi va pierde postul. Deşi decizia a fost luată de Consiliul de Administraţie al OTL, sindicaliştii spun că n-ar fi fost necesară.

Protest în schimburi

Merită menţionat faptul că protestul OTL nu a afectat circulaţia mijloacelor de transport în comun din Oradea.

Cei circa 40 de angajaţi care s-au adunat la prânz în Piaţa Unirii au făcut-o în afara orelor de program, fiind aşteptaţi şi alţii, "la schimbul doi", după ora 15.