În jur de 400 de orădeni au ieşit, duminică seară, în Piaţa Unirii pentru a manifesta împotriva ordonanţelor privind graţierea şi amnistia.

Protestul a început după ora 17 şi a fost unul autorizat, astfel că manifestanţii, printre care se numără tineri şi bătrâni deopotrivă, ba chiar şi copii mici purtaţi pe umeri de părinţi, au fost supravegheaţi de echipaje ale Jandarmeriei, Poliţiei Bihor şi Poliţiei Locale Oradea.

Protestatarii au purtat pancarte sau simple coli A4 cu diferite mesaje, precum "Nu graţiere! Corupţia ucide", "La puşcărie nu la guvernare", "Vrem referendum" şi "Nu dezincriminării abuzului în serviciu".

De asemenea, ei au scandat diferite lozinci: "DNA să vină să vă ia", "Dacă vă pasă, ieşiţi din casă", "Dragnea nu uita, România nu-i a ta", "Vrem democraţie! Hoţii în puşcărie", "RTV şi Antena 3, promotorii mafiei" sau "Nu cedăm şi nu lăsăm". Totodată, cu scop de mobilizare, s-a mai strigat în mod repetat "Oradea, trezeşte-te!".

Pentru că afară era frig, ca să se încălzească, la un moment dat, protestararii au sărit pe loc, strigând "Cine nu sare nu vrea schimbare". De asemenea, la un moment dat s-au intonat câteva strofe din imnul naţional.

UPDATE:

Câțiva protestatari și-au adus și câinii cu ei, în semn de ironie la adresa celor care au lansat, în ultimele zile, ideea că manifestanții ar fi plătiți pentru că ies în stradă inclusiv pentru animalele pe care le iau cu ei la proteste. De altfel un orădean chiar a simulat, în fața jurnaliștilor, că îi dă bani patrupedului său.

În jurul orei 18, participanţii la protest au pornit într-un marş pe traseul: Piaţa Unirii - str. Traian Moşoiu - bulevardul General Magheru - str. Independenţei - Piaţa Unirii. Marşul era planificat pentru ora 19, dar din cauza frigului, organizatorii au decis să-l decaleze.

Pe parcurs s-au alăturat tot mai mulţi orădeni, astfel că în faţa sediului PSD erau - inclusiv după estimările jandarmilor - cam 600 de oameni, care au scandat "Sunteţi un partid de hoţi, vagabonzi şi mafioţi", "Hoţii", "Demisia", după care s-au întors în Piaţa Unirii. 

Manifestarea s-a încheiat în jurul orei 19, fără incidente, dar cu promisiunea revenirii, "până când aceste ordonanţe vor fi retrase".

Similară şi simultană cu alte proteste din ţară, manifestaţia din Oradea a fost anunţată pe Facebook. Printre revendicările declarate se numără: retragerea imediată a "celor două ordonanţe de urgenţă ticăloase" care se află încă pe agenda Guvernului, demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, care "nu se ridică la înălţimea cerinţelor impuse pentru exercitarea unei asemenea înalte demnităţi în statul român", demisia premierului Sorin Grindeanu, "nimic altceva decât un umil executant al ordinelor venite pe linie de partid de la şeful său direct, condamnatul penal Liviu Dragnea", şi semnarea unui memorandum/pact naţional prin care toate partidele din Parlament se angajează să nu mai încerce niciodată emiterea de ordonanţe de urgenţă neconstituţionale în domeniul Justiţiei.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul 600 de orădeni în faţa sediului PSD Bihor: Sunteţi un partid de hoţi, vagabonzi şi mafioţi (VIDEO)