Peste 150 de persoane s-au strâns, duminică seară, în Piaţa Unirii, în urma unui apel pe Facebook, la un protest împotriva ordonanţelor de Guvern privind graţierea şi pentru modificarea Codului Penal.

Protestul a început în jurul orei 17, oamenii sosind în centrul oraşului cu steaguri şi pancarte inscripţionate cu mesaje împotriva Guvernului şi de susţinere faţă de Direcţia Naţională Anticorupţie. "DNA nu uita, noi suntem de partea ta", "La puşcărie, nu la guvernare", "De morţi, numai de bine. Abia aştept să pot vorbi de bine guvernul Dragnea - Grindeanu", sunt doar câteva dintre mesajele demonstranţilor.

Jandarmii, în mijlocul protestului

După câteva minute, în centrul oraşului a ajuns şi un echipaj al Jandarmeriei Bihor condus de comandantul Petru Lung. Jandarmii au mers în centrul mulţimii şi i-au chestionat pe oameni despre organizatorul acţiunii, pe motiv că aceasta nu avea autorizaţie. "Am ieşit în stradă spontan. Nu se poate? Nu ne dă voie Constituţia?", a spus un orădean, vizibil deranjat de întrebările jandarmilor.

Mai mulţi protestatari au confirmat la rândul lor că se află acolo spontan şi că toţi cei prezenţi sunt organizatorii manifestării, arătându-se nemulţumiţi de modul în care i-a abordat Lung, care nu s-a prezentat în momentul în care a ajuns în mijlocul lor. "Aşa v-au învăţat la Ministerul de Interne să vorbiţi cu lumea care se adună la un ceai cald?", i-a mai spus şefului Jandarmeriei Bihor acelaşi orădean vocal.

Imediat, doi dintre jandarmii care îl însoţeau pe Lung i-au cerut acestuia să se legitimeze, dar bărbatul a refuzat. "Spuneţi-mi de ce vreţi să mă legitimaţi. Ce-am făcut?", a întrebat bărbatul. Când jandarmul i-a răspuns că este legitimat pentru că se află la o acţiune neautorizată, protestatarul a refuzat şi mai vehement, reproşându-le jandarmilor că acţionează la comanda PSD şi vor să anihileze orice manifestaţie împotriva acestui partid. 

„Organizatori suntem toţi!”

În apărarea orădeanului pe care jandarmii doreau să-l legitimeze au sărit şi alţi protestatari, arătând că toţi cei prezenţi ar trebui legitimaţi. Ba mai mult, unii s-au oferit voluntari, printre aceştia numărându-se şi avocatul orădean Cristian Rusu. Acesta a fost prezent la protest alături de mai mulţi colegi din USR Bihor, inclusiv deputatul Silviu Dehelean, dar cu toţii au refuzat să facă declaraţii jurnaliştilor, pe motiv că au mers la manifestare ca cetăţeni, nu ca oameni politici. 

Până la urmă, după mai multe schimburi de replici între jandarmi şi câţiva cetăţeni, dintre care unii chiar iritaţi, cele două părţi au ajuns la un compromis: jandarmii le-au împărţit formulare pentru autorizarea unui protest, ca pe viitor să cunoască procedura legală pe care trebuie să o urmeze pentru acţiuni în spaţiul public, iar cei prezenţi în centrul oraşului au protestat paşnic, supravegheaţi de jandarmi şi poliţişti.

„Este o adunare spontană, ad-hoc, pentru care am deplasat efective de jandarmi din municipiu. Am negociat cu dânşii şi le-am prezentat documente pe care să le depună pe viitor pentru a autoriza manifestaţia şi, în rest, monitorizăm situaţia”, a declarat BIHOREANULUI comandantul Petru Lung.

Şeful Jandarmeriei Bihor a mai precizat că nicio persoană nu a fost amendată.

În ciuda celor spuse de protestatari, un orădean care privea manifestarea de pe margine şi care a spus că este pro-graţiere, le-a strigat jandarmilor că acţiunea este organizată, că un bărbat a împărţit pancartele şi că unii participanţi ar raporta, prin telefon, prezenţa. 

„Nu ne simţim în siguranţă”

Ulterior, bărbatul care a refuzat să îşi prezinte actele jandarmilor, pe numele său Sebastian Duma, le-a explicat ulterior jurnaliştilor de ce a venit în Piaţa Unirii. „Noi ne-am adunat spontan aici, Jandarmeria a venit să ne acuze de lovitură de stat. Suntem cetăţeni liberi ai acestei ţări, cărora nu ne place ce se întâmplă în clipa asta în România. Un grup de oameni care au reuşit să pună mâna pe putere şi datorită faptului că absenteismul la ultimele alegeri parlamentare a fost foarte mare, încearcă acum să-şi rezolve problemele penale folosindu-se de puterea legislativă şi de cea executivă, Parlament şi Guvern”, a spus orădeanul.

„Miercuri (n.r. la şedinţa de Guvern) au fost opriţi datorită preşedintelui Klaus Iohannis. Altfel, în ziua de azi domnul Dragnea se întorcea din State cu cazierul alb şi nici nu mai putea fi judecat în dosarul care se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Suntem foarte ofensaţi din această cauză, nu ne simţim în siguranţă în propria noastră ţară, acolo am ajuns”, a mai completat el. Bărbatul a mai spus că protestatarii din Oradea şi din întreaga ţară cer ca aceste ordonanţe să nu fie promulgate şi demisia premierului Sorin Grindeanu.

„Dragnea, nu uita, va veni şi vremea ta”

După ce conflictul între cei prezenţi şi jandarmi s-a aplanat, protestatarii au început să se plimbe în jurul statuii lui Mihai Viteazul. Ei au dat câteva ture în linişte, doar fluturând steagurile şi arătând pancartele. Apoi însă au început să strige sloganuri precum „La puşcărie, fără amnistie!”, „Dragnea, nu uita, va veni şi vremea ta”.

După ora 18.00, probabil şi din cauza frigului, protestatarii au început să se îndrepte spre case. Ei nu exclud însă să iasă în stradă şi în următoarele seri.

Proteste similare au avut loc, duminică seară, şi în Bucureşti, Cluj Napoca, Iaşi, Sibiu, Arad. În Capitală au ieşit în stradă circa 10.000 de oameni, iar în mijlocul lor s-a dus chiar şi preşedintele Klaus Iohannis.