O actriţă din Franţa, Corinne Masiero, s-a dezbrăcat pe scenă în timpul decernării prestigioaselor premii César pentru cinematografie. În timpul galei, actriţa în vârstă de 57 de ani şi-a făcut apariţia într-un costum de măgar, pe care l-a dat apoi jos, rămânând în pielea goală. Pe corp şi-a pictat pete roşii ca de sânge, iar pe piept şi-a scris "Fără culttură, fără viitor", relatează Libertatea.ro, care citează BBC.

Pe spate, ea a avut inscripţionat un alt mesaj destinat premierului Jean Castex: "Dă-ne înapoi arta, Jean". 

Gestul şocant al actriţei este motivat de nemulţumirea acesteia faţă de măsurile luate în pandemie în ceea ce priveşte instituţiile culturale şi de spectacole, inclusiv cinematografele, mai arată Libertatea.ro. 

Franţa a organizat vineri noapte ceremonia premiilor César, echivalentul Oscarurilor, după un an în care cultura a fost grav afectată de pandemie.

Actriţa Corinne Masiero a urcat pe scenă fiindcă urma să prezinte premiul pentru "cele mai bune costume". În schimb, a venit ea însăşi într-un costum de măgar rănit pe care apoi l-a dat jos în semn de protest. 

(foto: EPA)

Voci din cinematografie, teatru şi entertainment acuză Guvernul francez că nu a făcut nimic pentru a ajuta acest domeniu.

Şi alţi oameni din domeniul cinematografiei şi-au exprimat nemulţumirea faţă de restricţii. "Copiii mei pot merge la Zara, dar nu la cinematograf. Este de neînţeles", a spus, spre exemplu, Stephane Demoustier în timp ce accepta un premiu de scenariu.

În decembrie anul trecut, sute de actori, regizori de teatru, muzicieni, tehnicieni de film şi critici au protestat la Paris şi în alte oraşe faţă de închiderea de către guvern a lăcaşurilor de cultură.

Cinematografele, teatrele şi sălile de spectacole au lacătul pe uşă de peste trei luni în Franţa. 

Marele câştigător al ediţiei 2021 a premiilor César a fost filmul "Adieu les cons", regizat de Albert Dupontel. Ceremonia a fost una restrânsă, fiind prezenţi doar artiştii nominalizaţi şi celebrităţile invitate să înmâneze premiile – şi cu respectarea strictă a regulilor de siguranţă sanitară, relatează Agerpres.