La fel ca în toată țara, la Casa de Asigurări de Sănătate Bihor nu se lucrează cu publicul începând de joi, pentru o perioadă nedeterminată. Angajații CNAS au declanșat un protest, nemulțumiți că salariile lor nu au mai crescut din 2018.

„Am primit de dimineață o notificare de la Federația Sindicatelor CNAS, prin care am fost informați că începând cu data de 2 noiembrie, până la noi dispoziții, în intervalul orar 9-16, membrii de sindicat și nemembrii semnatari nu vor lucra cu publicul, atât în ceea ce privește relația directă prin ghișeu, cât și în procesarea documentelor transmise prin poștă electronică”, a declarat directorul CAS Bihor, Dorel Dulău, joi, pentru BIHOREANUL.

Potrivit acestuia, toți angajații instituției lucrează, dar pentru alte activități decât cele directe cu publicul. „Toți colegii mei care nu sunt în concediu medical sau în concediu de odihnă se află la serviciu, în birouri, își desfășoară activitatea. Nu pentru relații cu publicul, dar fac alte activități”, a precizat Dulău.

Acesta a spus și că angajații CAS Bihor au lucrat cu publicul în intervalul orar 8.30-9, rezolvând câteva dintre problemele bihorenilor care s-au adresat instituției.

Protestul se va repeta în fiecare zi, după cum a avertizat Federația Sindicatelor CNAS, astfel că bihorenii care au nevoie de acte sau explicații de la funcționarii CAS Bihor trebuie să se aștepte la răspunsuri și mai întârziate ca până acum.

Supărați pe salariile mici și munca multă

Sindicaliștii Caselor de Asigurări de Sănătate sunt nemulțumiți că, din 2018, salariile lor nu au mai crescut.

„Protestul a fost declanșat la nivel național, demersul a fost făcut de Blocul Național Sindical, la care Casa de Asigurări de Sănătate se aliniază. Unul dintre motive este slaba salarizare: din 2018, salariile noastre nu au mai crescut, iar un consilier superior din CAS este la același nivel de salarizare cu un șofer de primărie sau un brancardier de spital, în jur de 4.000 de lei net. Alt motiv este migrarea personalului din Casele de Asigurări de Sănătate către alte instituții, unde sunt mai bine plătiți. Și nu există nicio cale juridică de a stimula oamenii care au rămas în sistem și îndeplinesc atribuții delegate în locul colegilor care au plecat”, a declarat economista Cătălina Marinaș, liderul sindical din CAS Bihor.

Spusele ei sunt confirmate de declarațiile de avere publicate pe site-ul instituției, care arată că angajații în funcții de consilier au salarii lunare între 4.200 și 4.900 de lei net.

Directorul economic al CAS Bihor câștigă lunar, conform declarației de avere, 6.800 de lei, în timp ce directorul general peste 10.000 de lei pe lună.

Potrivit liderului de sindicat, 90% dintre angajații CAS Bihor au semnat în favoarea mișcării de protest declanșate joi, dar toți sunt la muncă.

„Nu lucrează cu publicul, dar desfășoară activitățile restante ale colegilor plecați din sistem”, a spus Marinaș, completând că fenomenul migrării dinspre CAS spre alte instituții publice, cu salarii mai mari și volum de muncă mai mic, este unul accentuat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!