Protest, fără sloganuri şi pancarte, vineri în faţa Prefecturii Bihor. Supărat că, înainte cu o zi, angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă l-au amendat pentru că au găsit o îngrijitoare fără contract de muncă sau voluntariat, Viorel Paşca, proprietarul "azilului" din Dumbrava a ameninţat că lasă oamenii în stradă.

Paşca este cunoscut bihorenilor ca fiind "bunul samaritean", după ce - în ultimii 10 ani - a strâns în casele sale sute de persoane, majoritatea bătrâni, bolnavi, fără familii şi fără locuinţe, pe cont propriu şi fără să îşi înfiinţeze măcar o fundaţie. Acum, adăposteşte 200 de persoane, iar activitatea, spune el, şi-o susţine numai din donaţii şi cu ajutorul oamenilor din sat, care vin să îl ajute. Deşi instituţii publice precum DSP sau ITM l-au avertizat de mai multe ori să intre în legalitate, până acum acest fapt nu s-a întâmplat.

În urma unui control desfăşurat joi de ITM, omul s-a ales cu o amendă de 10.000 de lei. "Au venit ieri şi m-au amendat, dar eu nu mai vreau să plătesc. M-au amendat pentru că persoanele care mă ajută la lucru nu-s angajaţi. Dar cum să fie angajaţi, dacă vin şi pleacă? Acum, de exemplu, am o doamnă din Baia Mare, profesoară, a venit să mă ajute două săptămâni. Dar eu îs persoană fizică, sunt un simplu cetăţean român. Oamenii ăştia stau legal la noi pentru că au acte de identitate cu domiciliul acolo, noi doar îi îngrijim, în casa mea! Dar, dacă nu am voie, eu nu vreau să fac nimic ilegal, nu vreau să fac bine cu forţa. Îi las aici", a ameninţat Viorel Paşca.

Ca să fie mai convingător, omul a adus în faţa Prefecturii şi 40 de persoane cu dizabilităţi. Paşca e cu atât mai supărat cu cât ar fi demarat deja procedurile de înfiinţare a unei fundaţii şi acuză instituţiile de exces de zel şi rea-voinţă, deoarece l-au amendat, deşi Statul nu îşi permite să îi întreţină pe cei 200 de sărmani.

În urmă cu doi ani, Direcţia de Sănătate Publică l-a amendat cu 5.000 de lei, pentru lipsa condiţiilor igienice şi sanitare, iar acum îi reproşează şefului Inspectoratului Teritorial de Muncă că nu a aşteptat suficient să îşi ducă la final procedurile de înfiinţare a unei asociaţii. "De ce nu a mai putut aştepta un pic?", s-a întrebat Paşca.

Contactat de BIHOREANUL, şeful ITM spune, însă, că demersul lui Paşca e nedrept câtă vreme ITM i-a pus în vedere în repetate rânduri să intre în legalitate. "Noi nu facem altceva decât, în limitele de competenţă pe care le avem, să încercăm acolo unde se impune să îndreptăm erorile, iar acolo unde lucrurile nu pot fi îndreptate sub o formă sau alta, din păcate, măsurile coercitive trebuie aplicate. Regret sincer atitudinea şi modul în care domnul Paşca înţelege să se raporteze la legislaţia şi instituţiile din ţara asta", a declarat Marius Rotar.

După aproximativ două ore în care au stat în faţa jurnaliştilor, Paşca a fost de acord să îi ducă pe oameni înapoi acasă în urma unei discuţii cu prefectul Claudiu Pop. De altfel, prefectul le-a şi împărţit sandviciuri persoanelor cu dizabilităţi aflate în parcul din faţa Prefecturii şi a spus că urmăreşte situaţia azilului, avertizând, însă, că "fiecare dintre părţi trebuie să respecte legea".