Membri ai fundaţiei Vier Pfoten (Patru lăbuţe) au protestat, sâmbătă, în faţa domeniului de la Balc al magnatului Ion Ţiriac, unde are loc tradiţionala vânătoare de mistreţi.

"Noi ne încăpăţânăm pentru al doilea an consecutiv să îi transmitem domnului Ţiriac mesajul "Nu ucide, joacă tenis!". Am arborat un banner pe un balon de aer cald, care poartă mesajul "Nu ucide, joacă tenis!", pentru ca să-l poată vedea şi invitaţii domnului Ţiriac. E un mesaj care se vede, la înălţime, în limba engleză ("Stop Killing, play tennis!)", pentru că am vrut să îl înţeleagă toţi participanţii. A ucide animale inchise într-un ţarc nu este nici fairplay şi nu e nici măcar un sport. Aşa că îl invităm pe domnul Ţiriac să lase vânătoarea şi să joace sportul pe care îl juca odinioară", a declarat sâmbătă, pentru BIHOREANUL, Livia Cimpoeru, PR Vier Pfoten România.

Balonul este ridicat în aer periodic, fiind ancorat pe terenul din faţa porţii de intrare pe domeniul de la Balc. Baza se află la circa la 20 de metri înălţime iar vârful poate ajunge până la aproape 100 de metri. Un banner de aproximativ 60 de metri a fost aşezat în faţa intrării pe domeniu, iar în plus sute de mingi de tenis din burete sunt "servite" din balon, tot pe terenul din faţă şi tot pentru a atrage atenţia participanţilor la vânătoare că pot face şi alte sporturi.

Deşi anul acesta prezenţa membrilor fundaţiei la Balc nu era sigură, de vreme ce Ţiriac a devansat vânătoarea care se desfăşura de obicei în a treia săptămână din ianuarie, militanţii pentru protecţia animalelor au reuşit să se mobilizeze, cu greu, ce-i drept, căci evenimentul a fost organizat cu discreţie iar de el s-a aflat târziu.

"A trebuit să ne moblizăm foarte, foarte rapid. La Balc suntem 6 reprezentanţi ai fundaţiei Vier Pfoten. Nu suntem foarte mulţi, în schimb avem mesajul", a mai declarat Livia Cimpoeru.

În 2012, în prima zi a vânătorii, militanţi din România şi din alte ţări ai Fundaţiei Vier Pfoten s-au adunat în faţa porţii de acces pe domeniul de vânătoare şi au protestat împotriva a ceea ce ei numesc un "masacru cinegetic". Activiştii au jucat tenis, sugerându-le şi atunci invitaţilor lui Ţiriac că pot practica un sport paşnic, în locul vânătorii care anual se soldează cu uciderea a sute de animale.

UPDATE:

Reprezentanţii Vier Pfoten s-au întors de la Balc în jurul orei 13, iar protestul lor a decurs fără incidente. Balonul instalat în faţa intrării pe domeniul de la Balc (adus din Ungaria şi întreţinut de o echipă formată din 4 austrieci şi maghiari) a fost demontat, iar mingile de tenis cu care s-a aruncat au fost culese.

"Animalele sunt lipsite de libertate, nu au nicio şansă să se salveze, ceea ce depăşeşte până şi codul eticii vânătorului. Şi o parte din vânători sunt împotrivă. Ne aşteptăm ca doamna ministru Rovana Plumb (ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice - n.r.) să ia atitudine, să se sensibilizeze şi să iniţieze o propunere legislativă pentru a interzive vânătoarea la ţarc. Suntem îngrijoraţi că în această zonă, în Bihor, au apărut şi alţi afacerişti care vor să facă acelaşi lucru. Din informaţiile noastre, un austriac a cumpărat sute de hectare de teren la Şinteu şi înmulţeşte animalele pentru un eveniment similar", a declarat Gabriel Păun, director de campanii la Vier Pfoten International.

Sâmbătă, la Balc, au mai fost şi alte organizaţii pentru protecţia animalelor, tot în semn de protest pentru uciderea mistreţilor.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, subcomisarul Alina Dinu, a anunţat, în aceeaşi zi, că a fost depusă o plângere cu privire la legalitatea desfăşurării vânătorii organizate de Ion Ţiriac, poliţiştii urmând să verifice aspectele sesizate. Reprezentanţii Vier Pfoten au precizat că plângerea nu a fost depusă de către ei.

În fine, Poliţia Bihor a dezminţit, în acelaşi comunicat, şi zvonurile potrivit cărora IPJ Bihor ar urma să oprească sau să interzică vânătoarea de la Balc. "Vânătoarea respectivă este o activitate cu caracter privat şi se desfăşoară într-un complex de creştere a vânatului privat, în baza unei autorizaţii emisă de gestionarul fondului, în limitele cotei de recoltă aprobată, în consecinţă, poliţia nu are niciun fel de competenţă în a opri această activitate", arată documentul.

Deja tradiţionala vânătoare de la Balc a început sâmbătă dimineaţă, la ora 9. La ora 6 au început să sosească maşini şi tractoare cu gonaci (circa 70 de localnici a căror menire e să hăituiască vânatul şi despre care se spune că sunt plătiţi cu câte 100 de lei pe zi şi cu carne de mistreţ împuşcat), după care au ajuns mai multe maşini de teren ce îi duceau pe oaspeţii lui Ţiriac, unii dintre cei mai influenţi oameni ai lumii.

Citiţi mai mult despre vânătoarea de la Balc, în articolul: "La invitaţia lui Ţiriac, bogaţii lumii se strâng, în weekend, în Bihor: începe vânătoarea de la Balc"