"Un grup de cetăţeni orădeni oripilaţi de tragedia petrecută" a transmis presei locale un comunicat în care se susţine că miercuri, de la ora 11, în faţa Prefecturii Bihor, "sute de persoane" se vor aduna pentru a protesta împotriva modului în care au acţionat medicii în cazul lui Takacs Norbert, tânărul de 17 de ani care a murit luna trecută, după ce a fost operat la tibie la Spitalul Judeţean.

"Deşi băiatul era internat cu o fractură de tibie şi un umăr dislocat, medicii nu i-au făcut nicio investigaţie şi l-au internat la chirurgie maxilo-facială! Fără să-i dea nici un anticoagulant, fără să-i facă un EKG, RMN sau orice altă investigaţie. Părinţii disperaţi, colegii de liceu, prietenii, colegii părinţilor şi alţi elevi de la alte licee se vor aduna miercuri la ora 11 în faţa Prefecturii. Poate aşa vede cineva şi face dreptate!", se arată în informarea transmisă presei orădene.

Totuşi, deocamdată, nici părinţii şi nici apropiaţii băiatului nu au confirmat oficial existenţa acestui protest.

Tânărul în vârstă de 17 ani, originar din Biharia, a decedat miercuri, 10 februarie, după ce sâmbătă, 6 februarie, se afla în Piaţa Unirii din Oradea, şi a vrut să traverseze strada pe roşu, când a fost acroşat de o maşină. El a ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Judeţean cu fractură de tibie, piramidă nazală şi multiple leziuni la nivelul antebraţelor, care nu i-ar fi pus viaţa în pericol. Până luni, el a fost internat la secţia de chirurgie maxilo-facială, iar apoi a fost transferat la secţia de ortopedie. Abia marţi, în a treia zi de la accident, a fost operat la tibie, iar imediat după intervenţia chirurgicală a început să se simtă tot mai rău şi a decedat la câteva ore.

Familia acuză acum medicii orădeni de malpraxis, reclamând că nu s-au ocupat cum ar fi trebuit de copil şi că l-au lăsat să zacă, din cauză că accidentul s-a petrecut în weekend.

"Rezultatul autopsiei a arătat că tânărul a decedat în urma unei embolii grăsoase, adică mici bucăţi de grăsime s-au mobilizat de la nivelul focarului de fractură până la nivelul plămânului şi creierului. Mortalitatea în asemenea cazuri este de peste 85%. E un accident postoperator care nu se poate preveni", explica BIHOREANULUI dr. Florian Bodog, managerul spitalului, precizând că afecţiunea este des întâlnită în rândul tinerilor şi nu poate fi evitată când apare.

Cazul a ajuns în atenţia Ministerului Sănătăţii şi a Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, care au demarat o anchetă. Deocamdată au DSP a găsit disfuncţionalităţi în modul de internare a tânărului pacient, dar Colegiul Medicilor anchetează dacă medicii care l-au tratat pe băiat se fac vinovaţi de vreo culpă medicală.

Doi medici şi o asistentă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea au fost suspendaţi de la serviciul de gardă până când Consiliul administrativ al unităţii şi Colegiul Medicilor Bihor vor finaliza cercetările în acest caz.