Aproximativ 70 de persoane, majoritatea tineri, absolvenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, dar şi pacienţi, au mărşăluit joi prin oraş pentru a atrage atenţia asupra faptului că meseria lor, cea de fizioterapeut, nu există în nomenclatorul meseriilor, iar asta se răsfrânge atât asupra lor, pentru că nu au locuri de muncă, cât şi asupra pacienţilor!

Protestatarii s-au strâns în jurul orei 9.30, în zona magazinului Crişul, şi au pornit pe Corso, însoţiţi de jandarmi şi de poliţişti, spre Primărie, apoi spre sediul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, respectiv spre sediul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. Tinerii au lăsat un memoriu atât primarului Ilie Bolojan şi decanului FMF, Florian Bodog, cât şi şefei DSP, Daniela Rahotă, cerându-le să îi susţină în demersul lor.

"Scopul acestui marş este să informăm cetăţenii în ce priveşte tratarea lor din partea unor practicieni care nu au absolvit o facultate de Medicină şi să rugăm FMF, DSP şi Primăria să ne sprijine în vederea reglementării profesiei noastre ca şi Fizioterapeut şi înfiinţarea Colegiului Fizioterapeuţilor din România. Statul român investeşte bani mulţi în şcolarizarea fizoterapeuţilor în facultăţile de medicină şi noi pe urmă nu ne regăsim în câmpul muncii. Înainte de sistemul Bologna, cei care am făcut 5 ani de facultate am primit diplome de licenţă de fizio-kineto terapeuţi, iar absolvenţii care fac 3 ani de facultate plus încă 2 sunt licenţiaţi în tehnici de balneofozioterapie. Vrem o denumire clară, de fizioterapeut, aşa cum e la nivel european", a precizat fizioterapeutul Manuela Lalu, din partea organizatorilor.

Tinerii sunt supăraţi, spunând că, nefiind nici medici şi nici asistenţi (deşi au făcut 5 ani de facultate de Medicină), meseria lor nu este recunoscută. Ca să fie mai convingători, ei au adus cu ei pancarte cu mesaje precum "Serviciile Medicale improvizate dăunează grav sănătăţii! Dacă ai fost victima impostorilor, nu tăcea, spune şi altora!" şi au purtat un fel de bannere-tricou pe care scria "Fizioterapia nu este un sport, ci o profesie medico-sanitară", "Jos mâinile, nu atinge pacientul!", toate cu trimitere la faptul că, în loc ca în centrele de recuperare să fie absolvenţi de Medicină, sunt angajaţi absolvenţi de Sport (facultăţi în cadrul cărora se învaţă kinetoterapia), care nu au pregătirea necesară.

Un terapeut a povestit de pildă cum a trebuit să trateze un pacient care trecuse prin 4 operaţii şi avea o tijă în braţ şi care a ajuns la el în stare gravă, după ce un alt practician l-a pus să facă flotări.

"Vrem să atragem atenţia că în domeniul acesta, specialiştii care trebuie să se ocupe de pacienţi suntem noi. Adică noi am fost pregătiţi special de Facultatea de Medicină pentru acest lucru, dar în realitate în câmpul muncii nu ne regăsim. De aceea când terminăm suntem ai nimănui", a spus o altă fizioterapeută, Alina Balog.

Potrivit şefei DSP Bihor, protestatarii au dreptate acuzând că profesia lor nu este reglementată de legislaţia românească. De altfel, până nu demult, absolvenţii nu aveau nici de unde să îşi scoată autorizaţiile de liberă practică. Procedura s-a reglementat în Bihor abia luna trecută, după ce comitetul director al DSP a decis eliberarea acestor autorizaţii.

Joi, la întâlnirea cu protestatarii, Daniela Rahotă le-a promis din nou tinerilor că va face demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru ca doleanţele lor, respectiv elaborarea unui act normativ care să le regleze activitatea fizioterapeuţilor, să fie îndeplinte.