Doar circa 35 de persoane s-au strâns, duminică seară, să protesteze împotriva restricţiilor impuse în contextul pandemiei de Covid, cei coalizaţi în jurul deputatului Mihai Lasca, devenit la un moment dat unul dintre liderii acestor evenimente, anunţând că renunţă la protestele de fiecare seară, pe motiv că s-au răsuflat şi că au nevoie de un plan de atac serios.

Nu de aceeaşi părere au fost alţi circa 45 de manifestanţi, care au ţinut să pornească în marş, contrându-se cu jandarmii.

Unii au plecat, alţii au venit...

În jurul orei 19.30, apropiaţii lui Lasca, persoane care ies în stradă de la primele proteste organizat de deputat, le-au spus celor prezenţi că manifestaţiile cu 30 de oameni nu rezolvă multe lucruri şi le-au recomandat să plece acasă înainte de ora 20, ora de intrare în vigoare a restricţiilor de noapte din Oradea.

"Vom gândi un plan serios, pentru că n-au efecte protestele cu 20 de oameni. Probabil vom ieşi o dată pe săptămână. Le-am zis şi jandarmilor că noi ne retragem", a spus Andrei Boroş, unul dintre orădenii care au ieşit seară de seară în centrul oraşului. 

O parte dintre participanţi i-au şi urmat îndemnul, salutându-şi confraţii şi îndepărtându-se spre case. Astfel, în Piaţa Unirii au rămas câţiva protestatari, cărora, însă, în jurul orei 20 li s-au adăugat alţii.

Ca niciodată, jandarmii i-au înconjurat pe protestatarii din Piaţa Unirii şi le-au atras atenţia de mai multe ori că în Oradea sunt restricţii impuse de numărul mare de infectări cu Covid, lăsând chiar impresia că vor să intervină. În vreme ce jandarmii le-au recomandat să meargă acasă, manifestanţii au ţinut-o pe-a lor.

"E drepturile noastre!"

Când o reprezentantă a protestatarilor, Diana Egri, de profesie avocată, le-a spus protestatarilor că, în urma discuţiei cu un reprezentant al Jandarmeriei, a aflat că oamenii legii nu sunt de acord cu iniţierea unui marş (pe modelul celui făcut de nemulţumiţi cu o seară în urmă), având în vedere că mai erau câteva minute până la ora 20, când urmau să intre în vigoare restricţiile de noapte, cei circa 20 de tineri au vociferat şi nu au fost de acord.

"De ce? La Arad s-au strâns 50 de oameni şi au putut", a comentat unul dintre ei, cel care înainte cu o seară a intrat într-un schimb de replici cu deputatul Lasca, pe tema traseului ales atunci.

"E (!) drepturile noastre. N-au voie să ne încalce drepturile şi cu asta basta", a spus altul.

Minute în şir, jandarmii şi protestatarii au stat faţă în faţă, la câţiva metri distanţă, ca într-un joc al răbdării, în care fiecare aştepta să cedeze cealaltă parte. "No, şi acuma ce facem?", a întrebat un orădean. "Eu vă recomand să mergeţi acasă", le-a spus reprezentantul Jandarmeriei Bihor. Fără succes...

Război cu... comentatorii de pe Facebook

O prezenţă aparte printre protestatari a fost o femeie care avea treabă cu... comentatorii de pe Facebook ai BIHOREANULUI.

Aceasta i-a luat apărarea sportivului Sandu Lungu - prezent sâmbătă seară la protest în calitate de militant anti restricţii, dar absent duminică - şi a spus că "şi interlopii sunt oameni" şi ar trebui să iasă în stradă. "Să mai iasă şi interlopii, clanurile, Romi Neguş şi restul, că poate atunci nu vom purta nici măşti! Să iasă toată Velenţa pe cale paşnică. Paşnic, oameni buni!", a strigat femeia, în faţa camerelor de filmat şi chiar cerând să fie filmată.

Ea a mai transmis că va face plângere împotriva unor comentatori de pe Facebook ai BIHOREANULUI, pe motiv că au atacat-o "direct la persoană". "Chiar dacă aş fi de etnie romă nu este problema voastră. Sunt mulţi ţigani şi unguri şi aşa mai departe în Oradea care sunt mult mai oameni decât voi, românii... Sau noi, românii. Punct", a spus protestatara, înflăcărată. 

Au pornit totuşi în marş

După minute în şir de stat la discuţii în Piaţa Unirii, manifestanţii au decis să pornească într-un marş oricum, spunând că nimeni nu îi poate opri. Atunci jandarmii i-au rugat să meargă numai pe trotuar, iar manifestanţii s-au conformat. 

Majoritatea covârşitoare a celor prezenţi nu poartă mască de protecţie, iar unii dintre ei au venit chiar cu copiii.

Cei circa 45 de oameni au pornit spre strada Independenţei, fluierând, fluturând steauguri şi strigând sloganuri precum "Jos masca", "Bihoru'", "Ruşine, ruşine să vă fie" sau "Jos sistemul".

În drumul lor, protestatarii sunt însoţiţi de forţe de ordine impresionante, în comparaţie cu numărul nemulţumiţilor: trei dube de jandarmi şi două maşini de Poliţie.

În jurul orei 20.45, ei au ajuns pe strada Clujului şi spun că vor să meargă în zona Gutenberg.

UPDATE ora 21: Ţinta: Velenţa

Mergând într-un ritm alert şi strigând fără întrerupere, protestatarii au ajuns în cartierul Velenţa, pe strada Seleuşului.

Până acum nu s-au înregistrat incidente.

Manifestanţii circulă tot pe trotuar, scandând aceleaşi sloganuri.

Protestatarii au luat-o pe strada Războieni, semn că se întorc spre centru şi au renunţat la ideea de a merge până în cartierul Gutenberg, în care o mare parte din locatari sunt romi.

UPDATE ora 21.25: Din nou spre centru

Numărul manifestanţilor s-a mai redus, dar cei rămaşi în grupul nemulţumiţilor în continuare sunt foarte energici şi sonori, astfel că prezenţa lor este auzită de la mare depărtare, mai ales că străzile sunt pustii.

Oamenii curioşi ies în stradă sau la ferestre să vadă ce se întâmplă.

Când grupul a ajuns pe Bd. Cantemir,  o femeie de circa 60 de ani, care era pe trecerea de pietoni, a grăbit pasul cât a putut ca să se apropie de ei şi s-a amestecat în grup.

UPDATE, ora 22.10: Protestul s-a încheiat

Marşul s-a încheiat fără incidente. Protestatarii au ajuns în Piaţa Unirii, cântând - fiecare după cum şi cât a ştiut - imnul României, dar nu au vrut să plece, într-o primă fază spunând că vor rămâne până la dimineaţă.

Apărătoarea lui Lungu, Mihaela Creţ, s-a urcat pe soclul statuii Regelui Ferdinand, de unde le-a spus celor circa 30 de oameni adunaţi în faţa ei că protestele din Oradea nu au organizator, nici pe Sandu Lungu şi nici pe Mihai Lasca.

Între altele, aceasta a precizat, că fiica ei este cea care a filmat incidentul de vineri seară din staţia de tramvai din faţa sediului Poliţiei Municipiului Oradea, unde o femeie a fost smucită de un poliţist după ce a refuzat să meargă la sediu, iar protestatari anti-mască au apărat-o. 

Într-un discurs energic, plin de emfază, dar pe alocuri delirant şi fără fundament, ea a susţinut, bazându-se doar pe informaţii dubioase, "primite de la Bucureşti", că "ştie sigur" că restricţiile vor continua şi că, mai mult, din 16 aprilie, cetăţenii nu vor mai fi lăsaţi să facă... live-uri pe Facebook.

"Din 16 aprilie nu se va mai da voie nici live-uri să facem. Aşa se vehiculează, că, într-adevăr, din 16 aprilie nu ne va mai da voie să facem live-uri, ca să nu mai putem socializa, să ţinem legătura un oraş, probabil, cu altul", a spus ea, aprobată de cei din jur.

După ce din Piaţa Unirii au plecat şi jurnaliştii, mulţimea s-a dispersat în jurul orei 22.10.