În seara în care fusese anunţată prezenţa deputatului orădean exclus din AUR Mihai Lasca la protestul anti-mască şi anti-restricţii din Oradea, în Piaţa Unirii s-au dus mai puţini orădeni decât o făcuseră în serile de luni şi marţi. În jurul orei 20.40, în piaţa centrală se aflau doar 300 de orădeni, cei mai mulţi adolescenţi şi tineri.

Mai puţini, fără marş

Luând cuvântul, Mihai Lasca le-a spus celor prezenţi că speră să se mai adune lumea, pentru ca apoi protestatarii să pornească în marş spre zona Ioşia. Ulterior, însă, protestatarii s-au răzgândit şi au decis să rămână în Piaţa Unirii.

"Porniţi-vă telefoanele! Faceţi live-uri, să ajungă în toată ţara!", i-a îndemnat Lasca, spunând că măsurile anti-Covid sunt "ipocrite" şi "idioate", ale "trădătorilor de ţară". El i-a criticat pe politicieni, până când i s-a amintit din public că el însuși este politician, moment în care a precizat că se referă doar la cei de la putere. "O să ne adunăm tot mai mulţi şi o să începem marşul", a spus deputatul.

"Am venit pentru a ne continua protestele, pentru a ne expune poziţia de a nu fi de acord cu aceste restricţii idioate care se aplică de 12 luni, iar rezultatul nu este îmbucurător. Românii nu mai vor mască, vor să aibă dreptul să respire liber", a mai spus Lasca. 

Lasca: "Eu sunt aclamat aici"

Despre numărul mic de protestatari adunaţi în Piaţa Unirii (spre deosebire de luni şi marţi când la marşurile prin oraş au fost câte 2.000 de persoane), Mihai Lasca a spus că "speră să se mai adune" şi că "important este să nu renunţăm". 

Întrebat dacă nu consideră că numărul mic de participanţi are legătură cu prezenţa sa în piaţă - dat fiind că este totuşi un lider politic, care a sprijinit AUR, iar până acum manifestanţii s-au prezentat drept "oameni liberi", neafiliaţi politic - Mihai Lasca nu a răspuns. 

Ulterior, la aceeaşi întrebare, Lasca a răspuns BIHOREANULUI că numărul mic de participanţi n-ar avea legătură cu prezenţa lui la eveniment. "Eu sunt aclamat aici, oamenii sunt bucuroşi că eu am venit pentru că eu sunt de partea poporului. Eu am plecat din stradă, poporul m-a votat, sunt reprezentant al poporului”, a spus Lasca. 

El a spus că "nu-şi dă seama" de ce sunt mai puţini oameni la manifestaţie. „Nu trebuie să fim pesimişti, oamenii se vor aduna în fiecare seară. Este miercuri, în weekend sunt convins că vor fi câteva mii. (...) Sau ieşim acum şi ne păstrăm poziţia sau ne lăsăm închişi în casă şi ne lăsăm închişi în casă şi o să ajungem sclavi”, a spus Lasca, adăugând că "oamenii nu mai suportă dictatura medicală”. 
 

Încă o dată... "libertate!"

Miercuri seara, în Piaţa Unirii s-a scandat din nou "Jos Masca!" şi "Libertate!", iar, din nou, cei mai mulţi dintre manifestanţi - aproape în exclusivitate - sunt puştani. Nu au lipsit însă nici personajele şi dialogurile... aparte. 

„Vreau să mă faceţi fericit şi să veniţi alături de noi”, a spus la portavoce un tânăr de 20-25 de ani cu alură sportivă, care s-a recomandat a fi taximetrist şi "Moşu’ din Bihor".  Acesta i-a îndemnat pe cei prezenţi în Piaţă să renunţe la măşti: "Daţi-vă jos măştile dacă aţi venit la protest. Dacă primiţi amendă, o plătesc eu. Oricum am foarte multe neplătite", a zis el în râsetele celor din apropiere. 

Exoticul personaj Lupu s-a simţit dator să rezoneze declarând că "îmi bag limba în ea de mască şi în măştile lor!", însă a fost apostrofat de "Moşu’ din Bihor, care l-a poftit să se depărteze puţin: "Lupu, te rog să faci un pas mai încolo! Nu am venit aici să facem caterincă, am venit pentru viitorul nostru". 

UPDATE, ora 21. Sandu Lungu s-a întors la protest

În Piaţa Unirii, protestatarii au ars din nou măşti, în semn de protest faţă de obligativitatea purtării lor. Unul dintre jandarmii prezenţi în apropiere a intrat între oameni şi le-a cerut să nu mai ardă măşti, fiindcă vandalizează astfel şi plăcile cu care este pavată piaţa centrală a Oradiei. Orădenii l-au ascultat şi, chiar dacă nu le-au stins pe cele care ardeau deja, măcar nu au aprins altele.

La protest a apărut din nou miercuri seara luptătorul orădean Alexandru Lungu, cel care, marţi seara, a părăsit locul protestului anunţând că nu vrea să fie afiliat politic. 

"Muntele Bihorului" a discutat cu Mihai Lasca şi cu câţiva alţi protestatari despre restricţii, concluzionând că „nu se mai poate”. Apoi, întrebat de tânărul taximetrist care s-a erijat în liderul protestului de miercuri dacă va merge cu protestatarii în Ioşia, Lungu a spus mai discret că este accidentat şi nu ar vrea să facă deplasarea, lucru pe care bărbatul l-a anunţat, însă, apoi la portavoce. „Mergeţi liniştiţi, eu vă aştept aici şi vă susţin!”, a transmis Lungu. 

Taximetristul care s-a prezentat "Moşu' din Bihor" i-a spus apoi că l-a "durut" faptul că Lungu a părăsit ieri Piaţa Unirii, subliniind că "noi (n.r. protestatarii) nu suntem din niciun partid". "Nu plec, aici sunt! Atât vreau să înţelegeți, că eu nu fac politică. Eu lupt pentru drepturile omului”, i-a răspuns Sandu, moment în care mulţimea a început să scandeze "Lungu e cu noi!". 

Cu acest prilej, luptătorul orădean a anunţat că joi seara, de la ora 19, îşi propune să organizeze un soi de flash mob cu exerciţii în aer liber în Piaţa Unirii, în semn de protest faţă de închiderea sălilor.

UPDATE, ora 21.15: Până la urmă au pornit în marș!

Până la urmă, deşi iniţial deciseseră să nu mai iasă în marş prin oraş, protestatarii s-au ambiţionat şi au pornit din centru spre zona Ioşia, făcând gălăgie cu scandări şi vuvuzele.

Aceştia au coborât pe strada Primăriei, unde, din cauza coloanei, circulaţia tramvaielor a fost îngreunată pe ambele sensuri.

UPDATE, ora 21.35

Tinerii protestatari au ajuns în zona Calea Aradului şi îşi continuă marşul. Spre deosebire de celelalte seri, de data aceasta nu s-au alăturat "din mers" alţi orădeni protestului, aşadar numărul participanţilor a rămas tot de circa 300. 

Printre ei, un adolescent care s-a costumat cu luminiţe, pentru a fi cât mai vizibil. 

Ei sunt însoțiţi de mașini cu tineri gălăgioși, care claxonează și încearcă să-i determine și pe alți orădeni să se alăture protestului. Fără succes, însă...

UPDATE, ora 22.30

După ce au parcurs un traseu mai scurt ca-n serile precedente, protestatarii se întorc spre zona centrală, străbătând strada Tudor Vladimirescu. Ei continuă să scandeze, să sufle în vuvuzele şi să ceară "libertate".

UPDATE, ora 22.50

În Piaţa Unirii au ajuns mai puţini decât fuseseră iniţial, deci circa 150 de persoane. Mihai Lasca a luat cuvântul, spunând "vă mulțumesc că aţi avut curaj să ieșiți în stradă și vă indemn să ieșiți până ce aceste restricții vor fi ridicate. Oradea nu cedează și nici nu va ceda. Să cedeze trădătorii care ne vând drepturile și libertățile".

Totodată, el le-a mulţumit poliţiştilor şi jandarmilor care i-au însoţit pe traseu miercuri seara, moment în care oamenii au început să scandeze "Poliția e cu noi! Jandarmii sunt cu noi!". 

Cu câteva minute înainte de ora 23, de la o boxă portabilă a răsunat Imnul României, iar apoi protestatarii s-au dispersat şi au plecat spre case.

La plecare, câţiva tineri, probabil singurii care au purtat mască la protest, i-au spus reporterului BIHOREANULUI că ei cred în virus şi se protejează, dar că unele restricţii impuse în România sunt exagerate şi de aceea au ales să iasă în stradă.