În timp ce majoritatea orădenilor se pregăteau să sărbătorească trecerea în anul 2018, opt orădeni au ieşit la un protest împotriva Guvernului PSD-UDMR-ALDE, duminică seară, în Parcul 1 Decembrie.

Nu i-a descurajat nici vântul tăios, nici ploaia măruntă şi rece. "Nu avem de ales", au explicat ei. De altfel, cu toţii au deja "vechime", participând la manifestările de stradă încă din luna februarie a acestui an. De asemenea, unii dintre ei sunt chiar membri ai Asociaţiei Oradea Civică, ONG care s-a înfiinţat în urma acestor proteste.

Cei opt protestatari au fost cât se poate de paşnici: nu au scandat nimic, ci au afişat pancarte şi au vorbit despre motivul care îi scoate în stradă: intenţia PSD de a modifica legile justiţiei. "Am ieşit în stradă în această seară din aceleaşi motive pentru care am ieşit şi în Ajun de Crăciun şi în ultimele zile: să atragem atenţia că lucrurile sunt foarte grave, s-au agravat foarte mult în ultimele săptămâni, şi vrem ca lumea să iasă în stradă. Căile legale în mare parte sunt epuizate pentru a opri tăvălugul acesta asupra legilor justiţiei, aşa că soluţia va fi ca mai multă lume să iasă în stradă", a explicat Alin Dobai, unul dintre reprezentanţii Asociaţiei oradea Civică.

Chiar dacă au fost un grup restrâns, protestatarii nu au fost descumpăniţi. De altfel, Alin Dobai a purtat o pancartă pe care scria "De veghe în lanţul de sărbători #VăVedem", tocmai ca să arate că, deşi în această perioadă cei mai mulţi dintre orădeni nu au chef sau timp de ieşit în stradă, există un "nucleu" care păstrează "focul viu". Ceilalţi protestatari au avut alte mesaje afişate: "Nu-s vândut şi nici rebel, sunt cetăţean paralel", "Statul în casă dăunează grav statului de drept" sau "Ei se jură că nu fură, dar ne duc spre dictatură".

Cei opt orădeni sunt decişi să iasă în stradă şi în serile următoare, chiar dacă ştiu că au şanse să fie însoţiţi doar de jandarmi. Aşadar, până cel puţin pe 4 ianuarie, adică până când au avizul Primăriei, se vor aduna, între orele 18 şi 21, în Parcul 1 Decembrie. Devinerea viitoare, ei vor să revină în Piaţa Unirii.