Peste 30 de angajaţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, adică aproape toţi dintre cei care au venit la serviciu, au ieşit, marţi dimineaţă, la un protest spontan, în faţa instituţiei. Oamenii sunt nemulţumiţi de salariile mici şi de faptul că sunt printre puţinii funcţionari publici cărora în şapte ani nu li s-au mărit defel salariile.

"Ne nemulţumeşte faptul că avem cele mai mici salarii din întreaga breaslă a funcţionarilor publici. Salariile s-au tot majorat la diferite categorii, dar nouă nu, noi am rămas cu salariile mici", a declarat BIHOREANULUI Dorina Radoveţ, unul dintre protestatari.

Salariile angajaţilor din agenţiile judeţene pentru protecţia mediului au rămas la nivelul din 2009, în timp ce ale altor funcţionari publici s-au majorat, însă prin acte legislative individualizate. Astfel, funcţionarii din cadrul ANPM au fost "omişi" de la creşterile salariale, având salarii medii între 1.200 şi 2.000 lei, ceea ce îi nemulţumeşte. Funcţionarii de la Finanţe, de pildă, câştigă chiar dublu.

Proteste similare au loc simultan la toate agenţiile judeţene din ţară. Angajaţii APM Bihor au precizat că, la fel precum colegii lor, vor protesta până la ora 12, ceea ce înseamnă că până atunci nu vor deservi nici publicul. Protestul este unul paşnic: oamenii nu scandează nimic, ci doar afişează mesaje care le arată nemulţumirea.

De altfel, Federaţia Sindicatelor Unite din Mediu a transmis un comunicat de presă, prin care arată motivele care i-au scos pe funcţionari la protest. Potrivit comunicatului, numărul de angajaţi calificaţi din agenţii se reduce constant, tocmai din cauza salariilor mici, în timp ce volumul de muncă creşte.

"În perioada 2009-2016, salariile personalului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, care sunt în număr de 1934 de angajaţi, nu au mai fost modificate", se arată în comunicat.

Federaţia cere decidenţilor politici să ia măsuri urgente pentru eliminarea discriminărilor salariale faţă de alţi funcţionari publici. Altfel, sistemul pentru protecţia mediului ar putea intra în colaps, iar nefuncţionarea lui va duce la diminuarea ratei de absorbţie a fondurilor europene ori la sistarea actelor de reglementare necesare proiectelor de investiţii.

"Dacă revendicările noastre juste nu vor fi soluţionate favorabil, suntem decişi să declanşăm conflictul colectiv de muncă, întrerupându-ne activitatea pe timp nelimitat", se mai arată în comunicat.