Marţi, Patricia Aktaa ar fi împlinit 6 anişori. Nu i-a apucat, iar mama ei, Delia Scorţe, crede că singurii vinovaţi pentru această tragedie sunt medicii care nu au acordat îmbolnăvirii fetiţei ei suficientă importanţă. La cinci luni de la deces, Delia Scorţe nu a primit nici măcar rezultatele autopsiei, motiv pentru care şi-a chemat, marţi, la un miting de protest toată familia, însă şi rudele şi prietenii altor persoane decedate, care acuză neglijenţa medicilor.

În loc de „La mulţi ani"

I-au răspuns familia lui Takacs Norbert, tânărul de 17 ani mort în luna februarie a acestui an după o operaţie la tibie, cea a Constanţei Sărac, o orădeancă de 45 de ani ce a decedat în urma unei injecţii, şi familia Marcelei Gruie, o tânără de 28 de ani din Beiuş care a murit după o operaţie de cezariană. Astfel, peste o sută de persoane s-au adunat în faţa sediului Direcţiei pentru Sănătate Publică Bihor, „înarmaţi" cu tricouri şi pancarte cu chipurile celor pe care i-au pierdut.

„De câţi îngeraşi mai e nevoie? Treziţi-vă! Şi îngerii au nevoie de dreptate", „Dreptate, ochii plânşi vor să te vadă", „Nu ţineţi cazurile de malpraxis la întuneric", „Nu vrem să murim în spital", „Pedepsiţi malpraxisul corespunzător consecinţelor" sau „Operată ca în război" sunt câteva din mesajele pe care le-au afişat cei prezenţi la protest.

Cazurile diferite, durerea aceeaşi

„Această manifestare este organizată în memoria fetiţei noastre, un suflet nevinovat care a plătit pentru neglijenţa unor medici. Este, totodată, un strigăt de durere al familiilor care au trecut prin astfel de tragedii şi faţă de indiferenţa cu care autorităţile ne tratează", a declarat Delia Scorţe.

Cu lacrimi în ochi, cei adunaţi au spus că nu cer decât ca anchetele în aceste cazuri să se desfăşoare mai repede şi să scoată la iveală adevăraţii vinovaţi. „Avem dreptul să ştim de ce au fost lăsaţi copiii noştri să moară", a mai spus mama Patriciei.

Soţul Marcelei Gruie, Dorel Gruie, susţine că are dreptatea de partea sa, întrucât procurorii au demonstrat că moartea femeii s-a datorat neglijenţei medicale, însă cu toate acestea medicul Radu Scridon şi anestezistul Vladimir Topală de la Spitalul din Beiuş profesează în continuare.

Părinţii lui Takacs Norbert acuză la rândul lor că, la mai bine de jumătate de an de la moartea fiului lor, nimeni nu le spune de ce adolescentul de 17 ani nu a fost operat mai repede, ci s-a aşteptat 3 zile pentru intervenţia chirurgicală.

„Mama mea a murit de la o injecţie. N-a fost niciun vinovat, mama mea a fost scoasă vinovată pentru că a murit", a acuzat şi Bianca Sărac. Mama ei, Constanţa, a murit anul trecut la vârsta de 45 de ani, după ce medicul de familie Magdalena Hoble-Boţa i-a dat o injecţie cu antibiotic, fără să o fi testat înainte. Femeia era alergică la respectiva substanţă şi a suferit un şoc anafilactic, în urma căruia a decedat.

„DSP încurajează malpraxisul"

La protest, Delia Scorţe a aflat de la jurnalişti că Direcţia de Sănătate Publică Bihor a remis cu câteva ore înainte de protest un comunicat de presă prin care respinge culpa medicală. În comunicat se arată că moartea Patriciei Aktaa a fost cauzată de „forma clinică a bolii, cu gravitate mascată iniţial, şi de acţiunea agresivă în organism a agentului cauzal - Salmonella D.O" şi că fetiţa a primit tratamentul corespunzător.

„Asta înseamnă că o temperatură de 40 de grade la un copil de 5 ani se tratează cu jumătate de pastilă de algocalmin? Că pacientul trebuie ţinut în comă 3-4 ore fără să i se facă nimic? Iar această gravitate a bolii ar fi fost depistată dacă i s-ar fi făcut analizele la intrare în spital", a ripostat mama Patriciei.

Femeia e convinsă că DSP nu învinuieşte niciun medic doar fiindcă „corb la corb nu scoate ochii". „E un fel de încurajare a malpraxisului", a mai spus Delia Scorţe.

De la sediul DSP, protestatarii au pornit spre Parcul Traian, unde au stat circa o oră şi jumătate, cu faţa spre Tribunal, arătându-şi astfel speranţa că magistraţii le vor face dreptate. De acolo, rudele Patriciei au plecat spre mormântul fetiţei, unde au dat drumul în aer mai multor baloane, în semn de cadou de ziua ei, o făptură plecată în Cer prea repede...