Cetăţenii din Belarus au ieşit masiv duminică în stradă pentru a protesta împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenko. Presa din Belarus dar şi reprezentanţii opoziţiei spun că s-au adunat în Piaţa Independenţei din Minsk circa 100.000 de oameni, strigând "Libertate!" şi fluturând steaguri alb-roşii.

De circa două săptămâni, în Belarus se organizează mişcări de protest prin care oamenii denunţă realegerea lui Lukaşenko în funcţia de preşedinte. În mai multe cazuri, protestele s-au soldat cu violenţe din partea forţelor mobilizate de preşedinte şi cu arestări.

"Dacă au câştigat într-adevăr alegerile (cu 80% din voturi) atunci pentru ce atât de mulţi oameni sunt în stradă împotriva lui?", se întreabă Evgheni, un manifestant de 18 ani, citat de Hotnews.ro. Lukaşenko vrea "să trăim cu toţii ca înainte. Dar nu va mai fi niciodată ca înainte", a adăugat, Nikita, 28 de ani.

Canalele Telegram apropiate de opoziţie au semnalată proteste în mai multe oraşe.

Preşedintele belarus, care conduce ţara cu o mână de fier, a exclus să renunţe la putere, aşa cum a cerut principala sa adversară la alegerile din 9 august, Svetlana Tihanovskaia. După alegeri, aceasta a fugit în Lituania.

Alegerile din Belarus s-au ţinut pe 9 august. Potrivit rezultatelor oficiale, citate de BBC.com, Lukaşenko a obţinut mai mult de 80% din voturi, iar reprezentanta opoziţiei abia 10%. Opoziţia susţine însă că votul a fost fraudat într-un mod grosolan. La alegeri n-au existat observatori independenţi.

BBC.com mai scrie că preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko, este un aliat al Rusiei şi este cunoscut şi ca "ultimul dictator al Europei". El a deţinut puterea în ţara cu circa 9,5 milioane de locuitori timp de 26 de ani.