Aproximativ 200 de studenţi au ieşit, miercuri după amiază, în stradă, alăturându-se colegilor din alte centre universitare, pentru a cere alocarea a minim 6% din PIB pentru Educaţie.

Marşul a pornit de la Universitate şi inedit este că, spre deosebire de alte oraşe, la Oradea s-au alăturat tinerilor protestatari şi 4 membri din conducerea Universităţii: preşedintele Senatului, Sorin Curilă, cancelarul Senatului, Vasile Aurel Căuş, prorectorul responsabil de studenţi, Simona Trip, şi Marius Ţepelea, cadru didactic la Facultatea de Teologie şi preşedintele Comisiei pentru Probleme Sociale şi Studenţi din cadrul Senatului.

"Este firesc să fim alături de studenţi, pentru că suntem în aceeaşi barcă, avem aceleaşi doleanţe", a declarat pentru BIHOREANUL Marius Ţepelea. El a fost, de altfel, singurul cadru didactic care a participat alături de studenţi până la finalul marşului.

Protestul tinerilor a fost unul vehement, manifestanţii aducând cu ei pancarte, bannere, portavoce, fluiere şi steaguri. De asemenea, doi dintre studenţi au fost îmbrăcaţi în roba universitară. "Legea respectaţi, şase alocaţi", "Educaţia salvează naţia", "Fără educaţie moare orice naţie" sau "Nu vrem bani, nu vrem valută, vrem să avem 6%" au fost câteva dintre sloganurile care s-au auzit în stradă.

De la Universitate, studenţii au pornit, însoţiţi de jandarmi şi de echipaje ale Poliţiei Rutiere, spre centrul Oradiei. În marşul lor, tinerii au blocat o bandă de circulaţie. Unii trecători i-au aplaudat şi au strigat împreună cu ei sloganurile prin care cereau o finanţare mai mare pentru Educaţie.

Prin Piaţa Unirii, iar apoi pe pietonala Republicii, protestatarii au ajuns în faţa Prefecturii Bihor, unde s-au adunat în cerc şi au scandat în continuare. De asemenea, tinerii au pus în mijlocul lor un flacon mare pe care au scris "Chetă pentru educaţie", în care au pus monedele pe care le aveau prin buzunare. Din Parcul Traian, tinerii au pornit tot în marş spre Universitate, unde protestul s-a încheiat.

Unul dintre organizatorii acţiunii, Roland Olah, totodată preşedintele Asociaţiei Gheorghe Şincai a Studenţilor în Istorie, a precizat că dacă Guvernul nu va respecta Legea Educaţiei şi nu va aloca 6% din PIB învăţământului, studenţii orădeni, la fel ca cei din celelalte centre universitare, se pregătesc de grevă generală.