Câteva zeci de persoane s-au strâns din nou miercuri seară în centrul Oradiei pentru a protesta împotriva Guvernului Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu, cărora le-au cerut demisia. La fel ca de fiecare dată, cam aceiaşi oameni s-au adunat la statuia lui Mihai Viteazul şi au scandat aceleaşi lozinci, ca de pildă "Noi suntem poporul, jos cu dictatorul!" sau "Veniţi, veniţi, nu ne ocoliţi!".

Noutatea serii de miercuri a fost însă că nemulţumiţii au redactat şi o platformă de revendicări intitulată "Proclamaţia de la Oradea", pe care au semnat-o "Nemulţumiţii regimului actual". Unele solicitări sunt rezonabile şi clamate de o ţară întreagă, altele în schimb de-a dreptul năstruşnice.

Proclamaţia cuprinde 11 puncte în care manifestanţii cer demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului Boc, organizarea de alegeri anticipate şi necomasate, numirea unui guvern de tehnocraţi apolitici care să gestioneze problemele ţării şi organizarea de alegeri anticipate. Protestatarii mai vor şi modificarea Constituţiei astfel încât primul ministru să fie ales prin vot similar preşedintelui, desfiinţarea Curţii Constituţionale, dar şi monopol de stat asupra bogăţiilor naturale.

Alte puncte sunt epurarea justiţiei şi transformarea Consiliului Superior al Magistraturii într-un organ independent care să supravegheze şi să coordoneze abuzurile împotriva magistraţilor, cu drept de control asupra acestora, precum şi responsabilitate, inclusiv penală, pentru magistraţi şi politicieni care să nu se mai bucure de imunitatea funcţiei deţinute.

Discutabilă e şi solicitarea potrivit căreia procurorii să nu mai fie consideraţi magistraţi, ci funcţionari publici, dar şi introducerea juraţilor în unele complete de judecată. Alte puncte ale manifestului sunt ca Piaţa Unirii să fie declarată "Zona zero", dar şi să se transpună în practică punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, care prevede lustrarea foştilor activişti comunişti şi a securiştilor din viaţa publică.

Protestatarii şi-au citit doleanţele în piaţă şi i-au invitat pe toţi cei prezenţi să semneze proclamaţia, ca act de naştere a organizaţiei "Nemulţumiţilor regimului actual".

Joi după amiază, în acelaşi loc, este rândul sindicaliştilor din Primăria Oradea să protesteze, între orele 14 şi 16 împotriva guvernului şi a preşedintelui Băsescu. Potrivit preşedintelui Sindicatului Civica, Gheorghe Bejan, motivaţia sindicaliştilor este scăderea dramatică a veniturilor salariale a angajaţilor din administraţia locală.