Aproximativ 100 de persoane au manifestat, pentru a 15-a duminică la rând, împotriva exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană, dar şi împotriva gazelor de şist.

Protestatarilor "tradiţionali" li s-au alăturat şi localnici din Sânmartin şi Băile Felix, după ce, vineri, 23 noiembrie, compania East West Petroleum Corp. a primit undă verde de la Guvernul României pentru a demara activităţile de explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX-3 Băile Felix. Cu toţii se tem că acesta este doar un prim pas în ce priveşte exploatarea gazelor de şist în staţiune.

Ca de obicei, manifestanţii s-au strâns în jurul orei 16 la statuia lui Mihai Viteazul, aducând cu ei pancarte şi steaguri.

framefoto.JPGDe data aceasta, ei au confecţionat şi un fel de cadru din lemn (foto) pe care au scris cu o panglică tricoloră "Toţi suntem 1! Uniţi Salvăm Roşia Montană", cu care s-au fotografiat, creând un fel de tablou. Pozele vor fi ditribuie pe reţelele de socializare, cu scopul de a mobiliza cât mai multă lume la proteste.

În plus, pe o bucată de material croită în formă de fruză, împărţită în două, oamenii au scris, în partea superioară, ce le place şi ce nu le place la în această ţară. Dacă în prima jumătate s-au găsit scrise, cu verde, mesaje precum "Apusenii curaţi", "noi, protestatarii", SMURD sau natura, în cea de-a doua s-au încadrat, evident, exploatările privind gazele de şist, cianura, Guvernul sau corupţia.

"Frunza aceasta o să fie un fel de felicitare de Crăciun la adresa politicienilor. Vom găsi o cale să le-o trimitem", a spus Laura Turdean, unul dintre liderii protestatarilor.

Scandând slogane gen "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Ne apărăm pământul, apa, sănătatea", "Oradea, trezeşte-te! Sânmartin, trezeşte-te! Felix trezeşte-te!", manifestanţii au pornit apoi spre prefectură, unde au strigat "Nu cedăm, nu capitulăm" şi "Felix, Felix, fără gazele de şist".

Tot aici, Laura Turdean le-a propus protestatarilor să îi lase un mesaj prefectului Claudiu Pop. "Să facem o dedicaţie domnului prefect. În luna aprilie şi dumnealui a ieşit în stradă şi ne-a spus că putem să stăm liniştiţi, că în Felix n-o să se întâmple nimic", a spus ea, după care manifestanţii au strigat "Nu uitaţi că noi vă plătim ca voi".

Protestul s-a încheiat după aproximativ o oră şi jumătate.