Tot mai multe ţări europene introduc sau înăspresc restricţii anti-Covid, ceea ce provoacă şi manifestaţii de stradă. Duminică, zeci de mii de oameni au ieşit pe străzile din Bruxelles. Protestul din „inima” UE s-a lăsat cu violenţe, aşa cum sâmbătă s-a întâmplat şi în Olanda.

Potrivit The Guardian, marşul de duminică din Bruxelles a adunat circa 40.000 de persoane, care au scandat „Împreună pentru libertate”. Oamenii sunt nemulţumiţi că accesul în localuri şi alte spaţii publice este interzis persoanelor nevaccinate, dar au protestat şi împotriva sfaturilor pro-vaccinare şi oricăror potenţiale decizii de a face vaccinarea anti-Covid obligatorie. De asemenea, în Belgia masca a devenit obligatorie în mai multe spaţii publice, interioare şi exterioare.

Protestul a început paşnic, dar apoi unii manifestanţi au folosit bombe fumigene şi petarde, ceea ce a determinat ca autorităţile să intervină cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene. În Belgia, 74,8% din populaţie este vaccinată.

Scene similare au avut loc vineri şi sâmbătă în Rotterdam, Olanda, unde în urmă cu o săptămână au intrat în vigoare noi restricţii anti-Covid, care impun obligativitatea certificatului verde Covid pentru participara la evenimente în interior. De asemenea, magazinele trebuie să-şi reducă programul de funcţionare, angajaţii care pot trebuie să lucreze de acasă, iar meciurile de fotbal se joacă fără spectatori.

Ţările de Jos, unde 72,3% din populaţie este complet vaccinată, au reimpus aceste măsuri pentru trei săptămâni, ca un efort de a încetini răspândirea îmbolnăvirilor cu Sars-Cov-2. Joi, în această ţară s-au înregistrat peste 23.000 de cazuri de Covid-19, cu mult peste maximul zilnic anterior de 13.000, atins în decembrie 2020.

În urma protestelor violente de vineri din Rotterdam, când oameni nemulţumiţi au dat foc la maşini, au spart vitrine şi au aruncat cu pietre şi petarde în poliţişti, peste 50 de persoane au fost arestate. Poliţia a făcut reţineri şi sâmbătă, însă mult mai puţine.

Manifestări anti-restricţii au avut loc şi în alte oraşe din Belgia şi Olanda, dar şi în Austria, Italia (foto jos, din Roma), Londra şi Paris.