Românii sunt chemaţi să iasă, duminică, în stradă pentru a apăra Justiţia şi a continua lupta anticorupţie. În Oradea, protestul intitulat "Susţinem DNA!", prin care se cere şi depolitizarea Curţii Constituţionale, va avea loc, începând cu ora 19, în Piaţa Unirii.

"Reacţionăm la noile semnale de limitare şi subordonare a unor instituţii. Politizarea şi numirea în funcţie după criterii şi interese politice este unul dintre primele motive care ne-au scos în stradă", se arată în anunţul de protest.

Organizatorii spun că Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie susţinută în continuare. "Dacă DNA nu ar fi cercetat maniera în care OUG 13 a fost adoptată nu am fi aflat astăzi că ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul oferise în primă fază un aviz negativ proiectului de modificare a codurilor penale, motiv pentru care şedinţa a fost amânată până la ora 21.00, pentru a fi redactat un nou aviz, de această dată pozitiv. Azi am aflat că DNA a trecut peste limite în anchetarea acestui dosar. Dar dacă nu era de competenţa acestei instituţii, cine ar fi trebuit să scoată la iveală aceste nereguli şi de ce nu a făcut-o?", se menţionează în anunţ.

Tot acolo, potenţialilor susţinători ai mitingului li se transmit şi faptele constatate de DNA în cazul adoptării OUG 13: Favorizarea făptuitorului; Prezentarea, cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului (faptă prevăzută şi sancţionată de Legea 115/1999 a răspunderii ministeriale); Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri (art. 259 al.1 şi 2 C.p); Sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri (art. 275 C.p) şi Fals intelectual. 

Duminică, tot pentru susţinerea DNA, se organizează proteste în mai multe oraşe ale ţării, precum Sibiu, Braşov şi Cluj, precum şi în Capitală.

Curtea Constitutională a admis, luni, că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea în acest sens a fost facută de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.