Sute de medici şi angajaţi din sistemul sanitar au protestat în Spania faţă de lipsa de strategie a autorităţilor, în condiţiile în care numărul cazurilor de coronavirus crește alarmant. În Barcelona, în piaţa Sant Jaume, medicii rezidenţi şi-au dat hainele jos, rămânând în lenjerie intimă, spunând că au ajuns la capătul răbdării.

Medicii au explicat că gestul lor simbolizează lipsa de protecţie în faţa virusului, potrivit Libertatea.ro. Ei au condamnat şi lipsa de empatie a guvernului regional catalan care nu le măreşte salariile de mulţi ani şi îi exploatează de mai bine de jumătate de an în ture fără sfârşit.

Site-ul de ştiri Digi24.ro notează că Miriam Dominguez Tenreiro era medic anestezist în primul an, rezident la spitalul Sant Pau din Barcelona când a apărut pandemia de Covid-19. Ea povesteşte pentru presa spaniolă că, împreună cu un alt rezident, au fost scoşi din sălile de chirurgie pentru a îngriji pacienţi cu coronavirus aflaţi în stare critică, fără ajutor din partea altcuiva şi fără o remuneraţie suplimentară.

"Am condus practic ICU (n.r. secţia ATI) singuri, cu un salariu de şase euro pe oră", a spus medicul de 27 de ani, care se află în sindicatul grevist. Tenreiro a mai spus că vor continua să facă grevă la fiecare 3 săptămâni, până vor ajunge la un acord cu autorităţile regionale de sănătate şi spitale.

Într-un interviu acordat radioului local RAC1, Adrià Comella, şeful institutului de sănătate catalan CatSalu, a admis că greva este "de înţeles", dar a precizat că speră că protestele vor fi anulate în curând.

În ciuda restricţiilor aplicate recent pentru combaterea infectărilor, Spania se confruntă cu un număr de cazuri în creştere alarmantă, fapt care ameninţă sistemul sanitar, respectiv funcţionarea spitalelor şi capacitatea lor de a efectua intervenţii chirurgicale care nu sunt legate de Covid-19.

Peste 50.000 de medici s-au infectat în primele luni ale pandemiei, în Spania.

"Noi am crezut din prima zi că pentru asta ne-am făcut medici şi infirmieri. Şi ne-am luptat, nu cu curaj, ci mai degrabă cu entuziasmul dat de faptul că noi pentru asta ne-am pregătit. Acum am văzut că e un maraton şi începe să aibă efecte la nivel psihologic. Epidemia din 1918 a lăsat o atmosferă de anxietate şi de depresie în Europa, care a durat mai mulţi ani. A durat 4 - 5 ani ca să treacă şi cred că acum va fi la fel", a spus César Carballo, medic la Spitalul Ramón y Cajal din Madrid, potrivit Libertatea.ro.

De la începutul pandemiei şi până în prezent peste 34.000 de cetăţeni spanioli au murit din cauza îmbolnăvirii cu coronavirus, iar statul se află pe locul 5 în lume la numărul de infectări cu peste 1 milion de cazuri.