Cel puțin 100 de persoane au fost arestate vineri seară în Rusia, unde au avut loc mai multe proteste tăcute după moartea lui Alexei Navalnîi în condiții suspecte. În același timp au avut loc mai multe adunări în stradă în mai multe orașe ale lumii pentru a-i aduce un omagiu dizidentului rus, iar președintele Statelor Unite, Joe Biden, a afirmat că Vladimir Putin este responsabil de moartea liderului opoziției ruse.

Poliţia din Rusia a intervenit cu măsuri represive împotriva celor care s-au adunat pentru a marca moartea lui Alexei Navalnîi. Conform informaţiilor furnizate de un grup pentru drepturile omului, cel puţin 100 de persoane au fost arestate în urma protestelor, în opt oraşe ale Rusiei, printre care Moscova, Sankt Petersburg şi Krasnodar, scrie Hotnews.

Deşi poliţia nu a oferit detalii despre arestări, procurorii i-au avertizat pe ruşi să nu participe la niciun protest în masă la Moscova.

Imaginile publicate pe internet din Moscova şi Sankt Petersburg au arătat ofiţeri de poliţie smulgând pancartele protestatarilor şi târându-i pe unii dintre aceştia de la altarele improvizate în memoria lui Navalnîi. Printre cei reţinuţi se numără şi jurnalişti. 

Potrivit Reuters, preşedintele SUA Joe Biden a declarat vineri că Putin este responsabil pentru moartea opozantului Aleksei Navalnîi în închisoare. El a mai adăugat că nu este surprins de anunţul privind decesul opozantului rus, precizând însă că este "scandalizat".

Soția lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, a cerut comunității internaționale să se unească și să lupte împotriva „regimului oribil” din Rusia, într-o declarație la Conferința de Securitate de la München, vorbind în rusă. De asemenea, ea a lansat „un apel” ca Vladimir Putin să fie considerat „personal responsabil pentru toate atrocitățile comise”, conform Hotnews.

"Anchetă completă şi transparentă"

Pe de altă parte, comunitatea internaţională denunţă o crimă a Kremlinului, iar mulţimi de oameni s-au adunat în stradă şi în faţa ambasadelor Rusiei din mai multe oraşe ale Europei şi ale SUA pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Navalnîi, mai arată Hotnews.

În Statele Unite, câteva sute de manifestanţi au afişat pancarte pe care scria "Ruşine lui Putin" în faţa ambasadei Rusiei la Washington, la Varşovia, aproximativ o sută de oameni au manifestat în faţa ambasadei Rusiei în Polonia, majoritatea tineri, scandând sloganuri precum "Putin, criminal" şi "Nu uita niciodată, nu ierta niciodată", iar la Berlin oamenii au strigat "Putin ucigaşul! Putin la Haga!" în faţa ambasadei Rusiei.

De asemenea şi la Londra, câţiva zeci de oameni au protestat în faţa ambasadei Rusiei, purtând pancarte cu mesaje împotriva lui Putin şi în sprijinul lui Navalnîi.

Proteste similare au avut loc, printre altele, şi la Roma, Barcelona, Paris şi Sofia.

Guvernul britanic a convocat vineri seară diplomaţi la ambasada rusă pentru a-i informa că Moscova va fi considerată "pe deplin responsabilă" pentru moartea lui Navalnîi şi a cerut o "anchetă completă şi transparentă", urmând exemplul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a cerut o anchetă "credibilă", mai scrie Hotnews, citând AFP.

Reacţia MAE

Și România a avut o reacţie cu privire la moartea lui Aleksei Navalnîi. Ministerul Afacerilor Enterne condamnă încălcările repetate ale normelor de drept internaţional de către regimul din Federaţia Rusă şi subliniază importanţa respectării fără întârziere a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului de către autorităţile ruse.

"Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul profund ca urmare a anunţului despre decesul în închisoare al politicianului rus de opoziţie Alexei Navalnîi. Alexei Navalnîi a reprezentat una dintre figurile emblematice ale opoziţiei din Federaţia Rusă, organizând mai multe proteste anti-guvernamentale din această ţară. Ulterior, a devenit o ţintă constantă a regimului preşedintelui Vladimir Putin datorită activismului său şi spiritului său civic, în slujba unui stat rus democrat şi liber", transmite sâmbătă instituţia.

Politicianul rus de opoziţie Alexei Navalnîi, cunoscut pentru dezvăluirile sale privind corupţia din jurul lui Vladimir Putin şi pentru criticile aduse Kremlinului, a murit în închisoare. Penitenciarul în care era încarcerat a confirmat vineri decesul său. Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, fusese transferat în decembrie în colonia penală "Lupul Polar", considerată una dintre cele mai severe din Rusia, unde majoritatea deţinuţilor sunt condamnaţi pentru infracţiuni grave, inclusiv omor.

Conducerea penitenciarului a susținut că medicii nu ar fi putut să îl resusciteze pe Navalnîi, iar acesta ar fi murit din cauze naturale, "după o plimbare".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!