Proteste masive au loc, sâmbătă, în toată Rusia, pentru eliberarea lui Alexei Navalnîi, principalului opozant al lui Vladimir Putin, arestat în urmă cu o săptămână, la revenirea în ţară. Poliţia din Rusia a arestat peste 1300 de persoane, manifestările lăsându-se cu lupte de stradă între polițiști și protestatari, iar în Siberia, protestele s-au desfăşurat la -50 de grade Celsius.

Potrivit HotNews.ro, manifestațiile de sâmbătă au început în Orientul Îndepărtat, acestea punând la încercare sprijinul popular pentru regimul Putin, acuzat de otrăvirea lui Navalnîi și vizat de tot mai multe sancțiuni ale Occidentului.

Opozantul a făcut apel la proteste contra arestării sale și a clasei politice ruse. Mai mulți dintre colaboratorii săi au fost arestați în ultimele zile, iar autoritățile au cerut ca postările de pe rețelele sociale care promovează manifestațiile să fie șterse, scrie sursa citată.

Sâmbătă, la ora 16, numărul celor arestați în total a urcat la 1.338, iar cel puțin 4 jurnaliști au fost răniți în Moscova.

Potrivit Digi24, la Moscova, în Piața Pușkin, peste 40.000 de oameni au ieșit să protesteze în stradă.

Printre cei reținuți în Capitala Rusiei se numără și soţia lui Alexei Navalnîi, Iulia. Aceasta a postat pe Instagram un selfie cu ea în duba poliţiei şi s-a scuzat pentru calitatea tehnică a fotografiei, realizate în „condiţii slabe de lumină”.

Pe Twitter şi reţelele sociale au început să apară tot mai multe imagini ale protestelor şi acţiunile violente ale forţelor de ordine.

 

HotNews.ro mai scrie că, în fața mobilizării prevăzute pentru sâmbătă, Kremlinul, Parchetul și ministerul de Interne au avertizat de zilele trecute asupra riscurilor de participare la manifestații „ilegale”.

După arestarea sa, duminică, Alexei Navalnîi a ripostat marți prin difuzarea unei anchete privind o imensă și somptuoasă proprietate de care ar beneficia președintele Vladimir Putin, la țărmul Mării Negre, și a cărei construcție ar fi costat peste un miliard de euro.

Vineri dimineață, videoclipul de aproape două ore avea peste 54 de milioane de vizualizări pe YouTube, un record pentru o anchetă a lui Navalnîi. 

Opozantul a fost arestat în 17 ianuarie, când revenea în Rusia din Germania, unde a fost tratat după o otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok.