Iranienii au ieşit pe străzile ţării protestând atât sâmbătă, cât şi duminică împotriva conducerii ţării. Unii au scandat "Moarte dictatorului!", iar alţii, pe o stradă de lângă o universitate din Teheran, au scandat "Ne mint că duşmanul nostru este America, dar duşmanul nostru este chiar aici".

Totodată, câteva ziare din Iran cer măsuri dure după ce Iranul a doborât avionul comercial ucrainean şi a omorât 176 de civili.

Situaţia a început să se tensioneze sâmbătă seară, când forţele anti-manifestanţi au tras cu gaze lacrimogene în iranienii ieşiţi să protesteze în capitală şi în alte mari oraşe, unii scandând "Moarte dictatorului", arătându-şi astfel furia faţă de principala autoritate din Iran, Liderul Suprem Ali Khamenei, scrie hotnews.ro. 

Mai mulţi locuitori din Teheran au declarat pentru Reuters că numărul poliţiştilor scoşi în stradă este şi mai mare duminică dimineaţă. Duminică au început noi manifestaţii, la unul dintre ele protestatarii strigând că "Inamicul nostru nu este SUA, este Republica Islamică".

De asemenea, ziarele au titrat împotriva regimului. "Cereţi-vă iertare şi daţi-vă demisia", a scris pe prima pagină, duminică, ziarul moderat Etemad, arătând că "dorinţa poporului" este ca cei responsabili de gestionarea crizei avionului ucrainean doborât miercuri trebuie să plece.

Un alt ziar moderat, Jomhuri-ye Eslami (Republica Islamică), a publicat un editorial în care spune că "cei care au întârziat dezvăluirea motivului pentru care s-a prăbuşit avionul, afectând încrederea oamenilor în conducere, ar trebuie daţi afară sau să-şi dea demisia".

Criticile venite din partea presei şi manifestaţiile din stradă pun o presiune tot mai mare pe liderii iranieni, după ce, în noiembrie, au avut loc cele mai sângeroase proteste de după Revoluţia Islamică din 1979.

În timp ce protestele de sâmbătă se extindeau în oraşe mari precum Shiraz, isfahan, Hamedan şi Orumiyeh, preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter că "urmărim protestele voastre îndeaproape şi suntem inspiraţi de curajul vostru".

"Nu mai poate exista un alt masacru asupra manifestanţilor paşnici, şi nici o întrerupere a internetului. Lumea este cu ochii pe voi", a scris Trump pe reţeaua de socializare, tweet-urile fiind publicate atât în engleză, cât şi în farsi.

Marea Britanie a anunţat că ambasadorul său a fost reţinut pentru scurt timp de autorităţile din Teheran, o agenţie iraniană susţinând că această măsură a fost luată pentru că incita la proteste lângă o universitate.

Hotnews.ro scrie că ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a condamnat arestarea ambasadorului, adăugând că Iranul "poate continua să mărşăluiască spre statutul de paria sau să ia măsuri de reducere a tensiunilor şi de angajare pe o cale de discuţii diplomatice".