Grecia se confruntă cu manifestări violente în stradă. Zeci de mii de oameni protestează în Atena şi Salonic faţă de măsurile dure luate de Guvernul grec pentru depăşirea crizei economice, printre care tăierea a două salarii din cele 14, creşterea preţurilor la benzină şi bunuri de consum, concedieri în sectorul public şi reducerea salariilor cu 15%.

De patru zile, sindicatele din Grecia sunt în grevă generală. Autorităţile le-au transmis grecilor că reforma e necesară pentru a plăti împrumuturile luate de la bănci. Totuşi, sindicaliştii ar putea continua greva şi de sărbători.

Jurnalistul român Ovidiu Palcu a transmis de la Atena că televiziunile greceşti nu prezintă nimic din ceea ce se întâmplă pe străzi. Mai mult, postul public de televiziune este blocat şi nu emite nimic, a mai adăugat acesta.

Protestatarii, în jur de 15.000, au aruncat cu diverse obiecte în forţele de ordine, au vandalizat intrările în două hoteluri de lux din Atena, au incendiat maşini şi au spart geamurile mai multor clădiri din centrul Atenei. Magazinele au fost închise, de teama protestelor. Scutierii încearcă să-i oprească pe protestatari să pătrundă în sediile mai multor instituţii publice. Un fost ministru a fost rănit după un schimb de replici cu protestatarii.

Aeroportul este închis, centrul oraşului este blocat, iar mai multe şcoli au fost închise. Compania Tarom şi-a anulat cursele la Atena şi Salonic. De altfel, niciun avion nu va zbura miercuri deasupra Greciei pentru că la protest participă şi controlorii de trafic aerian. Insulele sunt blocate, nici vapoarele nu circulă, iar serviciile publice şi şcolile sunt închise.

La Salonic, aproximativ 20.000 de protestatari au aruncat cu bombe incendiare în clădirea prefecturii şi în mai multe bănci.

Specialiştii în politică internaţională nu cred că protestele din Grecia vor influenţa mişcarile sindicale din celelate state europene.