Peste 2.000 de persoane, în majoritate tineri, au protestat şi miercuri seară, pentru a patra zi consecutiv, în Capitală, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Participanţii la protest au ocupat bulevardul Regina Elisabeta din Bucureşti, pe o porţiune de aproximativ 150 de metri începând de la Universitate.

Protestatarii, încadraţi de jandarmi, au scandat, fluierat şi agitat steaguri şi cartoane cu mesaje de protest. O parte au făcut zgomot cu pet-uri în care au băgat pietricele, bat din palme şi la tobe africane.

Un tânăr cu o portavoce le-a mulţumit pentru prezenţă celor veniţi la protest şi a arătat că protestatarii doresc retragerea proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul Unesco.

Participanţii l-au aprobat şi au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Solidaritate", "Cinste roşienilor", Zi de zi aici vom fi", "Vrem cultură, nu cianură" şi "PDL şi USL, aceeaşi mizerie".

Printre mesajele afişate la protest se numără "După mină, potopul", "Premierul zice da, deputatul zice nu, doctorul ce zice?", "Ei, aur! Noi, cianură!", "Arab Spring, Turkish Summer, Romanian Autumn", "Ăsta e doar preambulul, vă aşteaptă Istanbulul" şi "GREBLA de PLUMB e în FIREA cianurii".

Protestele de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate duminică în alte oraşe din ţară, au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

În jurul orei 23, protestatarii au ocupat bulevardul Regina Elisabeta din Bucureşti, pe o porţiune de aproximativ 150 de metri. Totodată, profitând de neatenţia jandarmilor, mai mulţi protestatari au scris cu graffiti, pe o dubă a jandarmilor, parcată în faţa Bisericii Amzei, "Salvaţi Roşia Montană" şi au desenat o inimă mare. Doi jandarmi s-au chinuit de zor să cureţe duba.