Zeci de mii de egipteni au ieşit în stradă sâmbătă, continuând protestele de o amploare fără precedent împotriva preşedintelui Hosni Mubarak, iar principalul reprezentant al opoziţiei, Mohamed ElBaradei, a promis că manifestaţiile vor continua până la plecarea acestuia din funcţie.

Cel mai influent predictator din lumea arabă, şeicul Youssef Al-Qardaoui, a declarat sâmbătă că numai plecarea preşedintelui Hosni Mubarak poate rezolva criza din Egipt şi a cerut poporului egiptean să continue revolta paşnică.

"Îl sfătuiesc pe preşedintele Mubarak să plece, să părăsească Egiptul (...) Singura soluţie pentru rezolvarea problemei este plecarea lui Mubarak", a declarat şeicul Qaradoui, influent teolog sunnit care conduce Uniunea mondială a ulema musulmani. "Pleacă, Mubarak, ai milă de acest popor şi pleacă înainte ca distrugerea să se extindă în Egipt", a spus el, într-o intervenţie la postul de televiziune Al-Jazeera.

Armata egipteană a cerut sâmbătă populaţiei să se apere de jefuitori, conform unui comunicat difuzat de televiziunea de stat de la Cairo. Totodată, poliţia a folosit muniţie de război împotriv manifestanţilor care au încercat să intre cu forţa în Ministerul de Interne din Cairo.

În condiţiile în care serviciile de comunicaţii sunt încă perturbate, obţinerea de informaţii clare despre numărul victimelor este dificilă. Postul naţional de televiziune a anunţat că cel puţin 38 de persoane, inclusiv 10 membri ai forţelor de securitate, au fost ucişi săptămâna aceasta. Însă postul de televiziune Al Jazeera afirmă că cel puţin 95 de persoane au murit în ţară începând de vineri.

Comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea, preşedintele american, Barack Obama, cerându-i lui Mubarak "să ia măsuri concrete pentru a-şi îndeplini promisiunile" şi "să se abţină de la folosirea violenţei împotriva manifestanţilor paşnici".

Însă promisiunile sale nu i-au impresionat pe manifestanţi, care au ieşit din nou în stradă sâmbătă, scandând "Mubarak, pleacă!" sau "Cel care iubeşte Egiptul nu distruge Egiptul" şi rupând portretele ale liderului în vârstă de 82 de ani.