Pentru a şaptea seară consecutivă, în Piaţa Unirii a început luni, de la ora 20, un nou protest împotriva Guvernului PSD. Pe o ploaie rară, măruntă şi rece, în centrul oraşului s-au adunat circa 250 de orădeni, "dotaţi" cu steaguri, pancarte şi coli A3 cu mesaje similare celor avute în alte seri.

Protestatarii au fost mult mai puțini față de serile trecute, însă la fel de entuziaști și vocali. Mulţimea s-a animat şi mai tare când unul dintre organizatorii protestului, Sebastian Duma, le-a spus, la microfon, despre o ştire din Gazeta Sporturilor, care îl vizează pe ministrul Sănătăţii, orădeanul Florian Bodog. Cum i-a auzit numele, mulţimea a început să huiduie şi să strige "Ruşine!", iar când acelaşi vorbitor a spus că prima decizie importantă a ministrului din Bihor a fost să o numească pe iubita lui Sorin Oprescu, Adriana Nica, manager al celui mai mare spital din ţară, Spitalul Universitar din Bucureşti, dezvăluirea i-a inflamat pe manifestanţi, care au huiduit mai cu spor.

"Domnişoara, vrăbiuţa cu pricina, se numeşte Adriana Nica, a fost numită fără concurs, dar atenţie, practic a fost numită în secret. Consiliul de Administraţie nu a fost consultat în privinţa acestei numiri. Şi ghiciţi când a fost numită: noaptea!", a spus Duma, completat de un protestatar cu megafon: "A trecut la oral numai". Mulţimea a strigat apoi celebra lozincă deja: "Noaptea, ca hoţii!" şi "PSD, ciuma roşie".

Acelaşi Duma a anunţat că, pe parcusul serii, le va mai vorbi şi despre alţi "opt elefanţi" (pe lângă cei "doi elefanţi" invocaţi de preşedintele Klaus Iohannis, referindu-se la ordonanţele ce promovau amnistia şi graţierea), care stau în cârca românilor, aşa cum au fost ei descrişi într-un articol publicat pe site-ul Republica. Între aceştia, Duma l-a amintit din nou pe noul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, despre care a spus că a "şters intenţia de a regândi întreg managementul spitalelor, achiziţiile publice şi relaţia cu pacientul", gândite de predecesorul său, Vlad Voiculescu, pe ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, care "a restaurat incompetenţa", numind candidaţi care nu au promovat concursul pentru funcţiile de directori, dar şi infrastructura extrem de precară (prin faptul că nu se vor face investiţii în drumuri importante), lipsa de transparenţă, clasa politică profund coruptă a României şi minciuna repetată metodic în spaţiul mediatic, cu trimitere directă la România TV şi Antena 3. Cu toţii au fost huiduiţi de protestatari.

La fel ca în serile precedente, participanţii la protest au fost de toate vârstele. Printre mesajele afişate s-au putut poate citi: "Vrem legi mai aspre, nu graţiere pentru politicieni", "Dragnea, Iordache, Grindeanu, vorbiţi-ne de la balcon" şi se pot vedea imagini cu Liviu Dragnea pe o bancontă de un milion, în cămaşă de forţă sau lângă mesajul "Dacă n-am fura o zi / Ne-am usca, ne-am ofili". Un alt protestatar a preferat o pancartă cu iz ilar: "Dragnea, ştii bancul cu puşca de Paşte? Puşcăria te paşte!".

O noutate este că au apărut pancartele prin care se cere şi abrogarea OUG 9/2017, prin care Guvernul PSD elimină orice regulă privind creditele de angajament, dând voie aleşilor locali să cheltuie bani "pe datorie".

Pentru luni seară, manifestanţii din Piaţa Unirii şi-au propus să protesteze fără marş, astfel că au de gând să rămână în centru până după ora 22.

UPDATE:

La ora 21.10, la protestul din Piaţa Unirii au mai rămas circa 50 de persoane, care au socializat în linişte o vreme, fără a mai scanda ceva.

După ce au strigat lozinci anti-PSD, majoritatea manifestanţilor s-au dus spre case şi muzica folk din boxe a fost oprită, făcând astfel ca acesta să fie cel mai scurt protest din toate ţinute în ultimele 7 zile. Nu înainte, însă, ca organizatorii să anunţe că motivul protestului este că "acest guvern trebuie să plece" şi nu înainte de a-şi da întâlnire din nou în piaţă, pentru marţi seară, de la ora 18.