Pe lege, dar nedoriţi

Circa 250 de localnici din satul Grădinari, comuna Drăgăneşti, s-au întrunit luni la Căminul Cultural din localitate, pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de amplasarea în satul lor a unei staţii de mixturi asfaltice de către compania Azvi, angajată să reabiliteze tronsonul Beiuş-Ştei al DN 76, sub motiv că aceasta le va umple de fum grădinile de legume din vecinătate.

Culmea, zona nu este una agricolă, ci industrială (pe aceeaşi platformă funcţionează de multă vreme o parte din capacităţile de producţie ale grupului de firme European Drinks), iar Azvi are toate actele necesare din punct de vedere legal, de la avizul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor şi cel al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor până la autorizaţia de construcţie emisă de Primăria comunei Drăgăneşti. "Zona este una industrială, dar există grădini în zonă şi oamenii se tem de poluare", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Ovidiu Banda.

Între ciocan şi nicovală

Prezent la întâlnirea cu sătenii din Grădinari, la care au participat şi reprezentanţii Azvi, dar şi cei ai DSP şi APM, prefectul Claudiu Pop a confirmat că firma este în deplină legalitate, dar a adăugat şi că localnicii sunt decişi să nu-i accepte prezenţa. Şi, pentru că alte mijloace nu au, vor uza de nişte acte de proprietate pe care le au asupra terenurilor de sub singurul drum de acces la instalaţie.

"Un grup de localnici au afirmat că deţin titluri de proprietate pe câteva parcele de sub drum, care este drum comunal şi este şi asfaltat, deci e de mirare cum le-au obţinut acolo şi nu în altă parte, şi ameninţă că vor interzice accesul firmei în zonă", a declarat prefectul, pentru BIHOREANUL, în cursul dimineţii de marţi.

"Eu înţeleg că oamenii sunt nemulţumiţi, dar şi dânşii trebuie să înţeleagă că, dacă au de gând să blocheze drumul, vor încălca legea. De aceea, am sugerat celor de la Azvi să se gândească la o soluţie pentru relocarea staţiei", a spus Claudiu Pop.

O asemenea decizie aparţine, însă, managerilor companiei, neputând fi luată la nivel local.

"Nu vreau ca dorinţa locuitorilor de pe marginea DN 76 de reabilitare a drumului să se bată cap în cap cu dorinţa locuitorilor din Grădinari de a nu avea în apropiere staţia fără de care Azvi nu poate lucra", a mai spus prefectul.

Cert e că, în aceste condiţii, ca şi când n-ar fi destul că lucrările la DN 76 sunt deja în întârziere, reabilitarea - cel puţin pe tronsonul între Beiuş şi Ştei - va mai avea de aşteptat.