Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri s-a schimbat în această săptămână, discret, fără ca cetăţenii să fie anunţaţi.

BIHOREANUL a aflat, din surse neoficiale, că Dorel Dume, fost director al ABA Crişuri, promovat în ianuarie 2018 ca director general adjunct al Administraţiei Naţionale a Apelor Române (ANAR), a revenit director general la Oradea.

"Am purtător de cuvânt..."

Contactat de BIHOREANUL, Dume, totodată consilier judeţean din partea PSD, a recunoscut că s-a reîntors acasă, fără însă să-i convină subiectul discuţiei. „Da, am revenit, de luni, săptămâna aceasta”, a declarat el.

Întrebat de ce a fost mazilit la Bucureşti, directorul s-a arătat deranjat de întrebare. „Dvs. tot timpul îmi băgaţi vorbe în gură. Am purtător de cuvânt, vă rog să sunaţi acolo”, a declarat Dume, ignorând complet că nu el, "pe persoană fizică", are purtător de cuvânt, ci instituţia pe care, vremelnic, o conduce.

... care nu are cuvinte

Cert este, însă, că nici Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri, nu a putut lămuri de ce anume a revenit Dume la Oradea. „A încetat detaşarea pentru domnul Dume la ANAR şi a revenit în funcţia ocupată la ABA Crişuri”, a declarat aceasta pentru BIHOREANUL. Cu ce-a greşit pesedistul bihorean la Bucureşti rămâne deci un mister.

Întrebată de ce această modificare în conducerea instituţiei nu a fost anunţată de instituţie, Mihociu a spus că pe site-ul ABA Crişuri a fost făcută modificarea, astfel că informaţia nu a fost ascunsă. Altfel spus, cetăţenii ar trebui să intre zilnic pe site-ul Administraţiei ca să afle care sunt noii şefi plătiţi din bani publici...

Guler, mazilit pentru Ţoţa

Sorin Guler, ABA CrişuriRevenirea lui Dume la comanda ABA Crişuri - pe care se spune că a condus-o de facto şi de la Bucureşti - a stârnit deranj la nivelul instituţiei. Interesant este că Sorin Guler (foto stânga), cel care a condus instituţia în perioada în care Dume a fost promovat în Capitală, şi el membru PSD, nu a revenit pe funcţia de director de investiţii, pe care se afla la momentul promovării, ci a fost practic mazilit, trimis "la munca de jos".

Valentina ŢoţaEl este acum simplu inginer în cadrul serviciului de inspecţie bazinală, deşi fusese promovat de pe funcţia de director tehnic - investiţii, iar legal ar fi fost să se întoarcă pe acel post. În schimb, director de investiţii al ABA Crişuri este, potrivit datelor de pe site-ul instituţiei, Valentina Ţoţa (fostă Butişcă), consilier judeţean PSD.

Conform propriului CV, Ţoţa (foto dreapta) lucrează la ABA din 2015, ca economist, iar în 2019 a devenit director de dezvoltare şi investiţii. În ce condiţii este neclar, pentru că, desigur, ABA Crişuri nu a anunţat nici această schimbare, iar Sorin Guler a refuzat să comenteze pe seama "retrogradării" sale.

UPDATE:

Şi-a făcut-o cu mâna lui!

La cererea BIHOREANULUI, Anca Mihociu a oferit câteva date suplimentare despre schimbările petrecute la şefia ABA Crişuri, dezvăluind astfel că fostul şef al ABA Crişuri, Sorin Guler, şi-a "semnat" singur retrogradarea.

Potrivit lui Mihociu, Valentina Ţoţa a fost numită în funcţia de director tehnic-investiţii pe 18 iunie 2019, chiar prin deciza lui Guler, care atunci era director general al ABA Crişuri. 

Săptămâna aceasta, Guler a trebuit să elibereze funcţia de director general, pentru a-i face loc lui Dume, dar Ţoţa nu i-a făcut loc pe postul de director tehnic-investiţii...