Partidul Social Democrat a pierdut majoritatea în Parlamentul României după ce, miercuri, calendarul moţiunii de cenzură, prin care PSD a propus ca aceasta să fie citită miercuri şi votată, sâmbătă, într-o zi liberă, a fost respins cu 194 voturi împotrivă, 181 pentru şi o abţinere, în timp ce trei parlamentari nu au votat.

Cei trei parlamentari care nu au votat sunt PSD-işti: Paul Stănescu, Radu Preda și Viorel Arcaș.

În şedinţa de miercuri, preşedintele PNL Ludovic Orban a demascat tertipurile la care a recurs PSD, încercând să programeze votul asupra moţiunii de cenzură într-o zi nelucrătoare, când erau şanse mari ca mulţi parlamentari să lipsească, iar moţiunea să nu treacă. 

"Respingem toate tertipurile jenante şi penibile pe care acest partid le face pentru a-şi bate joc de demersul constituţional al moţiunii de cenzură. În ceea ce ne priveşte pe noi, vom apela la toate pârghiile procedurale pentru ca moţiunea să fie dezbătută şi votată într o zi în care toţi parlamentarii să poată fi prezenţi.  În 30 de ani de parlamentarism eu nu-mi aduc aminte ca vreo moţiune să fi fost programată într-o zi care e liberă, sâmbătă sau duminică", a declarat Orban. 

După ce programul propus de PSD a fost respins, Florin Iordache, cel care a condus-o şedinţa, a declarat-o închisă, în timp ce mai mulţi parlamentari huiduiau. 

După şedinţa parlamentară, preşedintele Camerei Deputaţilor, PSD-istul Marcel Ciolacu a declarat că, până la urmă, moţiunea va fi citită joi în Parlament şi va fi suspusă votului joia viitoare, adică pe 10 octombrie.

 "Mâine (joi - n.r.) o citim şi joia viitoare vom face votul, la ora 10.00. Este minimul trei zile. În cinci zile de la depunere, maximum trebuie citită şi după minimum 3 zile poate fi dezbătută şi votată. Toată lumea am picat de acord cu acest program. Merge la Birourile permanente reunite unde vom vota în unanimitate acest program. După trei zile înseamnă că nu puteţi înainte de trei zile", a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri, la Parlament, potrivit Mediafax.ro. 

Întrebat dacă într-adevăra PSD a pierdut majoritatea în Parlament, acesta a reiterat că din punct de vedere matematic, da, însă rămâne de văzut la moţiune, dacă opoziţia va strânge cele 233 de voturi necesare adoptării.

La votul de miercuri au fost absenţi 24 de PSD-işti, după cum a subliniat unul dintre liderii social-democraţilor Mihai Fifor. De asemenea, de la partidele de opoziție au absentat 60 de parlamentari.

După şedinţa de miercuri, Victor Ponta le-a spus jurnaliştilor că încă trei parlamentari ai PSD au trecut la Pro România, adăugând că "forţele de stânga", inclusiv PSD-işti, îl vor susţine pe Mircea Diaconu care ar urma să ajungă în turul al doilea la prezidenţiale. 

Moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie la adresa Guvernului Dăncilă are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, PRO România, ALDE, doi deputaţi ai minorităţilor naţionale, patru parlamentari PSD şi un deputat independent, după cum a anunţat prim-vicepreşedintele liberalilor Raluca Turcan. Dacă moţiunea va fi adoptată prin votul a jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, adică 233 de parlamentari, Guvernul va fi demis.