Acuzaţii grele lansate de PSD Bihor, vineri, printr-un comunicat asumat de biroul de presă al organizaţiei. "PSD condamnă faptele de corupţie din Primăria Oradea. Alocarea spaţiilor pentru terase în Piaţa Unirii s-a făcut în mod netransparent, prin abuz de putere şi cu favorizarea camarilei primarului PNL, Ilie Bolojan", se precizează în comunicat.

"Gaşca primarului"

Social-democraţii bihoreni sunt nemulţumiţi pentru că primele două terase care au primit aprobare pentru a funcţiona în Piaţa Unirii recent reabilitată "sunt patronate de gaşca primarului Bolojan". Este vorba de localurile Lord's Pub, care deja şi-a instalat terasa, şi Romanada, restaurant aflat la capătul străzii Vasile Alecsandri. Lord's Pub este patronat de şeful Direcţiei Patrimoniului Imobiliar din Primăria Oradea, liberalul Lucian Popa, iar Romanada este în proprietatea lui Paul Ovidiu Grama, soţul purtătoarei de cuvânt a Primăriei, Anca Grama.

"Alte societăţi şi cafenele din zona Pasajului Vulturul Negru nici nu îndrăznesc să se gândească că vor putea obţine şi ele un spaţiu pentru amenajarea unor terase de vară, când văd cât de clientelar se alocă aceste spaţii", susţine PSD Bihor, fără a aduce alte amănunte despre presupusa lipsă de îndrăzneală.

Se cer demisii

Social-democraţii îi critică pe Bolojan şi pe apropiaţii săi pentru că folosesc o lucrare finanţată din bani publici pentru a-şi spori profiturile afacerilor pe care le patronează. "Este o dovadă clară de corupţie la cel mai înalt nivel în cadrul Primăriei Oradea, de aceea solicităm organelor de anchetă ale statului să se autosesizeze şi să ia măsurile legale care se impun. Acest caz grav de corupţie este asociat cu abuz în funcţie şi conflict de interese, de aceea pentru a intra în legalitate, solicităm demisiile celor implicaţi, în primul rând a domnului Popa Lucian şi a doamnei Anca Georgeta Grama (Sas)", se mai arată în comunicat.

PSD-iştii îi cer şi primarului Ilie Bolojan să recunoască public că "nu este modelul de cinste şi corectitudine în care a pozat în toţi aceşti ani" şi îi reamintesc edilului că în 2008, când a candidat pentru prima oară la funcţia de primar, a acuzat la rândul său corupţia din Primărie, arătând că fosta administraţie PDL "a instituit un filtru îmbâcsit prin care investitorii nu pot trece decât dacă au în vedere şi cheltuieli colaterale".

"La opt ani diferenţă, domnul primar Bolojan şi acoliţii săi au ajuns să facă exact ceea ce au criticat în trecut la adversari: îşi favorizează apropiaţii şi afacerile acestora în detrimentul interesului public şi al orădenilor cinstiţi. Dacă Ilie Bolojan este bărbatul politic care se pretinde, pentru prima dată în viaţă, este aşteptat să îşi asume, măcar, o responsabilitate!", încheie comunicatul PSD Bihor.

Au loc şi alţii!

De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei arată că acuzele nu sunt întemeiate, iar cele două terase au fost aprobate legal, în baza Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor în zone publice, aprobat de Consiliul Local Oradea prin Hotărârea 163/2010.

"Terasa este deschisă în baza tuturor avizelor şi aprobărilor necesare pentru a deschide orice terasă pe domeniul public", a declarat vineri, pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Patrimoniului, Lucian Popa. Acesta a precizat că aceste avize nu le dă direcţia pe care o conduce, ci Instituţia Arhitectului Şef, şi oricare alt local poate face demersuri similare, Lord’s Pub nefiind favorizat în niciun fel.

Purtătoarea de cuvânt a Primăriei, Anca Grama, a declarat la rândul ei că soţul său, patronul restaurantului Romanada, nu a avut parte de niciun tratament special. "Restaurantul funcţionează acolo de doi ani. El a solicitat, conform regulamentului Comisiei de Urbanism, amplasarea terasei în faţa punctului de lucru, restaurantul având două ieşiri, una pe strada Vasile Alecsandri şi alta în Piaţa Unirii. A primit o autorizare din partea CMUAT, după ce a urmat paşii legali, pe care poate să-i urmeze oricine are un local”.

De asemenea, şefa Instituţiei Arhitectului-Şef, Adriana Lipoveanu, a declarat pentru BIHOREANUL că cele două terase au primit aprobarea în baza prevederii din regulamentul care permite unui local să-şi extindă terasa în spaţiul adiacent frontului său stradal, adică în faţa unui vecin, cu condiţia ca acesta să-şi dea acordul. Ambele localuri şi-au amenajat terasele în faţa sediilor unor bănci, cu acordul acestora.

"Cazuri similare sunt şi pe Republicii. De asemenea, ieri în şedinţa CMUAT a fost aprobată şi terasa unui alt local de la intrarea din Pasajul Vulturul Negru care, la fel, are acordul vecinului pentru a-şi extinde terasa pe latura spre Piaţa Unirii", a precizat Lipoveanu.

Limitaţi la 20 de metri

Pe lângă acordul vecinilor, localurile care vor să-şi extindă terasele trebuie să respecte şi Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 976 din 1998, care prevede că terasele pot funcţiona la maxim 20 de metri distanţă de unitatea de alimentaţie publică, raţiunea fiind una elementară: existenţa unei surse de apă şi a toaletelor pentru clienţi în apropiere.

Conform regulamentului municipalităţii, pentru terasele deschise pe domeniul public, localurile încheie o convenţie de ocupare temporară a domeniului public şi plătesc, în zona zero, cum este Piaţa Unirii, un tarif de 0,9 lei pe metru pătrat pe zi.

Citeşte pe această temă şi articolul: "A apărut prima terasă în Piaţa Unirii (FOTO)"