PSD nu a ratat ocazia de a critica "situaţia gravă" a societăţii orădene de termoficare generată de neplata contravalorii certificatelor verzi, care va atrage o nouă amendă-gigant din partea Fondului de Mediu.

Opoziţia consideră "iresponsabilă" atitudinea primarului Ilie Bolojan şi a administratorului special Stănel Necula, care plănuiesc să falimenteze Electrocentrale fără să plătească penalizările de zeci de milioane de euro.

Culmea e că, în urmă cu trei ani, şi consilierii PSD au votat planul de reorganizare a societăţii care prevedea că amenzile-gigant de mediu vor deveni datorii ale societăţii aflate în insolvenţă, aceasta fiind de altfel singura variantă viabilă pentru oraş.

"Total dispreţ faţă de interesul orădenilor"

"Într-un an în care datoriile oraşului au atins un maxim istoric, iar presiunea creditelor de rambursat apasă greu pe umerii orădenilor, oraşul nostru este pe cale să mai încaseze o lovitură cumplită. O lovitură cauzată de proasta administrare, culmea, tocmai a acelei companii care i-a făcut pe orădeni să sufere de frig în plin sezon rece. Administratorul special al societăţii de termoficare Stănel Necula şi primarul Ilie Bolojan nu au învăţat nimic din eroarea din anul 2013, când Administraţia Fondului de Mediu a aplicat o primă amendă de peste 33 milioane de euro pentru depunerea cu întârziere a certificatelor verzi, şi continuă să acţioneze iresponsabil, în total dispreţ faţă de interesul public şi al orădenilor. Cei doi manifestă dezinteres privind respectarea legalităţii şi asigurarea unui management eficient", acuză comunicatul PSD, dat publicităţii miercuri.

Opoziţia susţine că "a falimenta cu bună ştiinţă o societate comercială şi a încerca să-i laşi cu ochii în soare pe cei cărora le datorezi bani", în cazul de faţă Administraţia Fondului de Mediu şi Comisia Europeană, este o "practică ilegală şi imorală". "O administraţie publică responsabilă nu poate utiliza astfel de "şmecherii" pentru a scăpa de plata unor datorii şi amenzi uriaşe, de peste 100 milioane de euro. A miza pe faptul că nici această amendă nu va fi achitată, la fel ca precedenta, datorită situaţiei juridice a societăţii este o atitudine greşită şi nedemnă de o autoritate locală. O administraţie responsabilă nu se bazează pe escrocherii şi inginerii financiare, ci pe respectarea legalităţii şi conformarea la normele naţionale şi europene", consideră PSD.

Întrebări retorice

Documentul precizează că cele două amenzi ale societăţii de termoficare depăşesc cu aproape 50% suma efectiv încasată de Primărie din fondurile europene în actualul mandat şi dublează practic datoria publică a oraşului. La aceasta se adaugă riscul declanşării procedurii de infringement din partea Comisiei Europene, la finalul căreia statul român riscă o amendă substanţială "care va fi suportată, într-un final, tot din buzunarul contribuabililor români, inclusiv cei din Oradea şi judeţul Bihor".

În final, PSD se întreabă retoric: "Stăm să ne întrebăm şi noi, oare orădeanul de rând ce să înţeleagă din toată această situaţie? Că, foarte posibil, nu doar soarta Electrocentrale SA a fost pecetluită, dar şi soarta oraşului şi dezvoltarea sa viitoare? Că Primăria Oradea le râde în nas autorităţilor centrale şi instituţiilor europene nesocotind legi şi reguli bine ştiute, în timp ce conducătorii ei pozează în întruchiparea cinstei şi legalităţii? Că, de fapt, administraţia Bolojan, prin producătorul local de energie termică, a escrocat în mod sistematic şi intenţionat autorităţile guvernamentale şi europene (AFM şi CE) prin modul în care a gestionat problema certificatelor de poluare? Că Electrocentrale SA, sub comanda omului de încredere al primarului Ilie Bolojan, este un recidivist care nu a depus, în acest caz, nici un certificat verde în contul poluării din 2015? Că dacă eşti o societate în insolvenţă nu mai ai nici o obligaţie şi nu trebuie să respecţi nici o regulă? Că din nou, administraţia locală nu îşi asumă nici o responsabilitate şi pentru greşeli sunt de vină mereu alţii?"...

Poveste veche

După cum BIHOREANUL a dezvăluit, în premieră, Electrocentrale riscă o amendă record de 78,7 milioane euro, pentru că nu şi-a depus până la sfârşitul lunii trecute certificatele GES pe care era obligată să le achiziţioneze pentru poluarea provocată în 2015.

În urmă cu trei ani, societatea a mai fost sancţionată de Administraţia Fondului pentru Mediu cu 33,4 milioane euro pentru că, din cauza unor proceduri birocratice dar şi a lentoarei reprezentanţilor săi, a depus cu o întârziere de două zile, în mai 2013, un număr de 334.866 de certificate pe care, culmea, le achiziţionase.

Cert este că, pentru respectiva "eroare" nu a fost tras la răspundere nimeni, primarul Ilie Bolojan răspunzând, când a fost chestionat de presă, că "despre morţi numai de bine", cu trimitere la fostul director al scoietăţii, Dragoş Gligor.

Prima amendă nu a falimentat, însă, CET-ul pentru simplul motiv că AFM nu s-a înscris cu ea în timp util la masa credală a celor care au de recuperat bani de la societatea intrată în insolvenţă. De altfel, conducerea Primăriei, la nivelul căreia era reprezentat şi PSD, printr-un viceprimar, nu a luat niciodată în calcul plata respectivei amenzi, măcar pentru faptul că ea a apărut după intrarea companiei în insolvenţă, nemaivorbind de lipsa resurselor financiare.

De altfel, în planul de reorganizare al Electrocentrale, aprobat în toamna lui 2014 de Consiliul Local, se arată că, dacă sancţiunea AFM, contestată în instanţă, nu va fi anulată, ea "va urma acelaşi tratament" precum celelalte datorii ale societăţii. Planul respectiv a fost votat şi de consilierii PSD, alături de cei liberali, doar cei ai UDMR abţinându-se.

Citeşte pe aceeaşi temă şi: CET sufocat: Electrocentrale bate recordul la amenzi: vine una de 78,7 milioane euro!