La o zi după ce președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a apreciat ca „ilegală și anormală” modificarea traseului viitorului Inel Rutier Metropolitan dorită de consilierii PSD pentru că acesta trece prin terenurile a 23 de persoane din Cheriu, PSD Bihor afirmă că, dimpotrivă, Bolojan este vinovat că „încalcă în mod repetat” legile.

Prin urmare, PSD-iștii avertizează că nici joia aceasta nu vor fi de acord cu exproprierile, pentru a patra oară la rând în ultimele două luni.

„PSD face politică pentru oameni”

„Înaintea noii ședințe a CJ Bihor, de mâine, PSD Bihor reiterează ferm faptul că nu va vota, în Consiliul Județean Bihor, exproprierile impuse de Ilie Bolojan la Cheriu, în acest sens existând o decizie luată unanim în cadrul Biroului permanent județean al organizației”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de PSD Bihor.

Potrivit acestuia, „Ilie Bolojan nu are în acest moment nicio dispută politică cu PSD Bihor, ci are o dispută cu 23 de cetățeni din Cheriu, care au solicitat sprijin partidelor din opoziție în vederea apărării dreptului lor la proprietate, încălcat de conducerea actuală a CJ Bihor”.

PSD-iștii susțin că partidul lor „face politică pentru oameni” și „îl îndrumă pe Ilie Bolojan să aibă discuții cu proprietarii nemulțumiți”, afirmând că „dacă s-ar fi dus între oameni să discute sincer și transparent cu ei, în loc să le calce cu bocancii drepturile, prin decizii impuse „de sus”, întreaga situație era diferită. Ilie Bolojan a ales însă calea forței”.

PSD Bihor afirmă că, dat fiind faptul că există în desfășurare un proces deschis de proprietarii de terenuri din Cheriu, „își va reevalua poziția atunci când va exista o hotărâre judecătorească ori când locuitorii din Cheriu vor anunța că acest conflict, declanșat de Ilie Bolojan, a fost stins”.

Prin urmare, consilierii județeni ai PSD nu vor vota nici joia aceasta exproprierile necesare pentru realizarea Inelului Rutier Metropolitan, așa cum au mai făcut de alte trei ori în lunile iulie și august.

De altfel, câțiva reprezentanți ai PSD au susținut în luna iunie un protest al proprietarilor din Cheriu, cerând modificarea traseului prin devierea cu 700 metri, ceea ce ar însemna, potrivit președintelui CJ Bihor, un cost suplimentar de circa 1,5-2 milioane lei.

Pentru „niște prieteni de-ai noștri”

Replica PSD Bihor survine după ce, într-o conferință de presă susținută marți, președintele CJ Bihor a afirmat că modificarea traseului Inelului Rutier Metropolitan, aprobat de consilierii județeni în luna iunie, ar fi „ilegală și anormală”, pentru că varianta aprobată este cea mai bună, pentru că nu traversează, ci ocolește localitatea Cheriu, nu presupune nicio demolare și nu are impact asupra mediului.

Bolojan a amintit că traseul a fost stabilit așa cum cere legea, în urma a două tipuri de analize, una multicriterială, care a luat în considerare costurile, aspectele sociale și impactul asupra mediului, iar cealaltă de soluții tehnice. „Prin urmare, este ilegal și este anormal ca, dacă ai o variantă care are prețul cel mai bun după criteriile pe care vi le-am prezentat, să votezi o variantă care ar avea un preț mai mare cu 1,5 - 2 milioane euro numai pentru că nu ar fi bine să trecem printr-o grădină sau alta”, a spus președintele CJ Bihor.

De asemenea, el a afirmat că încercarea de a modifica un traseu deja stabilit ar crea și un precedent periculos, care ar putea fi invocat și la alte viitoare proiecte, de exemplu al Drumului Expres Oradea - Arad: „Ar fi și un precedent, să ne apucăm să schimbăm o soluție sau alta în condițiile în care într-o anumită zonă sunt niște prieteni de-ai noștri. (...) S-ar putea ca pe traseul de 120 km al Drumului Expres Oradea - Arad să fie alte idei de genul acesta. (...) Tot felul de nemulțumiți o să ne întrebe, pe bună dreptate, de ce am schimbat traseul”.

Inelul Rutier Metropolitan, finanțat din Programul Național de Investiții Anghel Saligny, ar urma să ocolească o parte din Zona Metropolitană Oradea încă dinainte de intrarea în Oșorhei, ocolind - pe o distanță de 17 kilometri - localitățile Oșorhei, Băile 1 Mai, Băile Felix, Sânmartin și Nojorid, permițând o racordare rapidă între DN 1 Oradea - Cluj, DN 76 Oradea - Deva și DN 79 Oradea - Arad.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!