După vicepremierul Liviu Dragnea, liderii PSD Bihor au pus, şi ei, tunurile pe primarul Ilie Bolojan. Preşedintele filialei, Ioan Mang, şi liderul PSD Oradea, viceprimarul Ovidiu Mureşan, au ieşit marţi într-o conferinţă de presă, susţinând pe de-o parte că edilul minte, iar pe de alta că Guvernul Ponta este profund preocupat de Oradea.

"Prietenul meu, Dragnea"

"Nu admit ca prietenul meu, vicepremierul Liviu Dragnea, să fie făcut mincinos pe baza unor hârtii care n-au ajuns la el", a zis preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, marţi, referindu-se la atacul iniţiat de liderul social-democrat cu ocazia celei mai recente vizite la Oradea şi la răspunsul pe care i l-a dat primarul Ilie Bolojan.

Vineri, în timpul vizitei la Oradea, Dragnea anunţase că a virat Primăriei 3,11 milioane de lei, bani restanţi pentru plata unor lucrări către Compania de Apă Oradea, subliniind că a semnat ordinul de plată abia la solicitarea Consiliului Judeţean Bihor, nu a municipalităţii.

Sâmbătă, Bolojan a contracarat, arătând acte ce atestă că Primăria a trimis direct Ministerului Dezvoltării, în luna septembrie, solicitarea ca Dragnea să achite datoria, după ce în cursul anului trecut ceruse acelaşi lucru şi prin intermediul CJ Bihor.

Marţi, Mang a prezentat presei o adresă pe care CJ a trimis-o ministerului lui Dragnea, susţinând că aceasta este "singura adresă cu număr de înregistrare de intrare în Ministerul Dezvoltării", sugerând astfel sau că Primăria n-ar fi trimis la Bucureşti, de fapt, solicitarea ca Dragnea să achite datoria către CAO, sau că nu e clar că ea a ajuns.

Întrebat de BIHOREANUL dacă, în mod concret, îl acuză pe primarul Bolojan că în realitate n-a trimis actul la Minister, Mang a dat-o însă cotită. "Mai bine să nu răspundem mai mult. Eu am văzut nişte imagini cu nişte adrese care au număr de înregistrare din Oradea, nu există număr de înregistrare de la Bucureşti", s-a eschivat Mang de la un răspuns direct şi lămuritor.

Prezent şi el la conferinţa de presă, viceprimarul Oradiei, Ovidiu Mureşan, care putea elucida foarte uşor dacă Bolojan a blufat sau nu, a fost întrebat dacă hârtia a plecat sau nu din Primărie, dar şi el a adoptat tactica lui Mang. "Nu m-am ocupat de partea aceasta", s-a eschivat viceprimarul Ovidiu Mureşan de la răspuns.

Viceprimarul a încercat să închidă problema însă, spunând că "nu progresăm" dacă "rămânem la stadiul de verificare cine a trimis adrese". "Este important că vicepremierul Dragnea a semnat pentru alocarea acestor bani. În sfârşit, cineva i-a dat", a spus viceprimarul.

"Complexul se face!"

Apoi, Mureşan a pornit un alt şir de acuze, de data aceasta chiar şi la adresa BIHOREANULUI. Tema a fost complexul sportiv multifuncţional pe care Guvernul Ponta l-a promis pentru Oradea încă din campania pentru alegerile europarlamentare, proiect despre care tot Dragnea spusese vineri că ar prefera să-l ridice în parteneriat cu Consiliul Judeţean, pentru ca Primăria să nu "blocheze" Compania Naţională de Investiţii. Asta, deşi - culmea - la iniţiativa primarului Ilie Bolojan Consiliul Local Oradea a alocat deja terenul necesar construcţiei, astfel că Ministerul Dezvoltării nu are nicio scuză în cazul în care arena nu va fi edificată.

Mureşan a acuzat că după vizita lui Dragnea de vineri, BIHOREANUL a scris că Primăria n-ar fi primit răspuns, aşa că vicele a prezentat jurnaliştilor o altă adresă, trimisă Primăriei de către CNI, act care - în opinia sa - ar demonstra că arena va fi construită.

Documentul nu dovedeşte însă nici pe departe aşa ceva, ci doar arată, pe un ton vag şi general, că "obiectivul va fi (n.r. - deci nici nu este, deocamdată!) introdus pe Lista sinteză a subprogramului Complexe Sportive" şi că va fi finanţat "în corelare cu alocaţiile bugetare repartizate". Adică nu se ştie când şi cum, deoarece nu există niciun detaliu care să ateste data începerii construcţiei, valoarea lucrării ori capacitatea viitoarei arene.

De altfel, nu întâmplător, nici măcar pe site-ul CNI, Oradea nu figurează pe lista oraşelor unde va fi construită vreo arenă sportivă, iar pe site-ul Guvernului nu există nicio informaţie care să arate, indubitabil, că executivul ar fi aprobat construirea unei săli polivalente la Oradea.

Mang şi Mureşan s-au mai arătat deranjaţi că primarul Ilie Bolojan a declarat că l-a pus pe viceprimar să trimită solicitarea de construire a sălii către Dragnea, motivând că acesta nu citeşte decât "ce este scris cu "cerneală roşie". "Nici nu contează cine cu ce cerneală a scris. Complexul multifuncţional va fi în Oradea", a garantat Mureşan, fără a specifica pe ce se bazează.

Apoi, Mang a închis subiectul, precizând că vrea ca temele de actualitate locală să fie dezbătute într-o altă conferinţă de presă, iar ziariştii să poată relata subiectele electorale prezentate de el. Adică exclusiv "realizările" PSD...

Contactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan a refuzat să mai comenteze în vreun fel acuzele aduse de liderii PSD. "Nu vreau să intru în astfel de polemici, şi aşa suntem penibili. Primăria Oradea a trimis o adresă cu poşta specială, cu confirmare. Primul lucru pe care ar trebui să-l demonstreze (n.r. liderii PSD) este că au adus banii", a declarat Bolojan.