Social-democraţii bihoreni par că încă se acomodează cu înfrângerea vehementă de la alegerile locale.

Rezultatele finale ale scrutinului de duminică arată că PSD Bihor a obţinut un scor de 15,53% cu lista de consilieri la Consiliul Judeţean Bihor, adunând 38.865 de voturi, iar la Consiliul Local Oradea 8,88%, cu 6.038 de voturi. Candidaţii PSD au strâns chiar mai puţine voturi decât partidul: Emilian Pavel a primit, la Primăria Oradea, 5.297 voturi, adică 7,74%, iar Ioan Mang, care a candidat ca preşedinte CJ Bihor, 37.743 de voturi, adică 14.85%.

Scorul PSD Bihor este mai mic decât în 2016, când a obţinut 25,2% la Consiliul Judeţean (65.199 voturi) şi 15,88% la Consiliul Local Oradea (11.638 voturi). Atunci, la CJ Bihor nu s-a ales şi preşedintele, în schimb candidatul PSD la Primăria Oradea, Adelina Coste, a primit la rându-i mai multe voturi decât a luat acum Emilian Pavel: 7.041, adică 9,53%.

Chiar dacă rezultatele se cer analizate şi comentate, măcar din respect faţă de alegătorii care i-au votat, la cinci zile de la scrutin, liderii PSD Bihor încă nu au avut vreo ieșire publică, rezumându-se la banale mesaje de mulţumire pe Facebook.

"Nu mai suntem pe val"

Contactat vineri de BIHOREANUL, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, susţine că tăcerea se datorează faptului în organizaţie încă se analizează rezultatele votului de duminică. "Încă nu am terminat analiza rezultatelor. Sunt mai mici decât în 2016, pentru că atunci eram pe val, acum nu mai suntem", a recunoscut şeful social-democraţilor bihoreni.

Întrebat cine se face vinovat pentru aceste rezultate, Mang a refuzat să răspundă. În schimb, a admis că primarii PSD nu au tras prea tare pentru partid. "Am câştigat în foarte puţine comune (n.r. cu lista de Consiliul Judeţean) pentru că unii primari au crezut că nu e bine să spună foarte multe de Consiliul Judeţean, ci să fie ei votaţi să iasă primari. Nu-i învinovăţesc pentru asta, era important să avem primari", a declarat Mang. Şeful PSD sugerează, aşadar, că a înţeles gestul primarilor de a nu se lăuda în faţa cetăţenilor cu el sau cu lista partidului de consilieri judeţeni.

"Nu am pierdut la numărul de primari, am pierdut puţin la consilierii locali, avem 330. La consiliile locale, care este tot un vot politic, avem 27%. La Consiliul Judeţean e mult mai mic. Explicaţi-vă dvs. Eu cred că a fost speranţa unora că va curge lapte şi miere dacă votează cu PNL. Eu, până la urmă, sper să curgă lapte şi miere", a spus Mang. După cum se vede, preşedintele PSD Bihor refuză să recunoască evidentul, şi anume că bihorenii, chiar dacă sunt mulţumiţi de primarii PSD, nu au agreat propunerile de la judeţ...

"Eu ştiu că mi-am făcut datoria în cei 4 ani, am realizat ce n-au făcut ei (n.r. PNL) 8 ani la conducerea CJ. Acum într-adevăr vine un om care a făcut, sau se spune că a făcut, multe la Oradea şi asta e viaţa", a spus Mang.

"Nu ne faceţi dvs. politica"

Pentru că în 2016, după alegerile locale, conducerea PSD Oradea a fost mazilită rapid, Liviu Sabău Popa fiind demis de la conducerea organizaţiei la mai puţin de o săptămână de la alegeri, BIHOREANUL l-a întrebat pe Mang dacă şi acum vor urma demiteri. Reamintim că preşedintele PSD Oradea este senatorul Florian Bodog.

"Terminăm analiza şi vom vedea ce conduceri vom demite în judeţ şi în Oradea, peste tot, şi la judeţ probabil. O să vedem. Lăsaţi-ne să terminăm, nu ne faceţi dvs politica. Nu vorbesc la cald, aşteptaţi să ne liniştim cu toţii şi vom face o analiză", a spus el.

Întrebat dacă se gândeşte la demisie, şeful PSD Bihor n-a dat un răspuns franc. "Nu iau în calcul nimic deocamdată, mai ales în faţa presei şi mai ales în faţa BIHOREANULUI. E o decizie pe care trebuie să o iau ţinând cont de mai mulţi factori, de mai multă lume. Eu nu am făcut avere din politică ca alţii, am avut patru case, din care mai am două după 10 ani de preşedinte de partid. Asta e viaţa. Nu pierd nimic dacă nu mai sunt preşedinte. O să discut cu lumea să vedem care e situaţia, cine e vinovatul. Nu eu trebuia să fac voturi în fiecare comună", a spus şeful social-democraţilor bihoreni.

Mang a mai precizat că a discutat cu "unii primari din judeţ", care i-au spus că îl vor urma, dacă va demisiona. "Mi-au spus că, dacă plec, pleacă şi ei. Să vedem ce decizie voi lua", a conchis el.