La o zi după ce Curtea Constituţională a decis că OUG 15/2016 este neconstituţională, iar astfel referendumul pentru unirea Oradiei cu Sînmartin nu poate avea loc simultan cu alegerile locale din 5 iunie, PSD Bihor a transmis printr-un comunicat de presă asumat de organizaţie, poziţia sa vizavi de această hotărâre. După cum se ştie, ordonanţa a fost reclamată la CCR de Avocatul Poporului, sesizat de PSD.

Cu bocancii în civism

Din capul locului, PSD-iştii spun că nu au fost împotriva referendumului, ci "împotriva deturnării campaniei electorale, împotriva utilizării temei unificării strict în interes politic pentru a crea avantaj electoral în favoarea PNL", amintind că, în şedinţa Consiliului Local Oradea din luna aprilie, Adelina Coste, candidata PSD la Primăria municipiului, a cerut ca referendumul să aibă loc după alegeri, propunere respinsă însă de "maşina de vot a PNL".

Citând comunicatul transmis de primarul Ilie Bolojan joi, după decizia CCR, care transmitea că "s-a amânat dreptul orădenilor de a se pronunţa într-o problemă importantă pentru comunitate", social-democraţii bihoreni spun că această afirmaţie este falsă. "Să ne fie cu iertare, dar anul trecut orădenii şi-au exercitat acest drept nu o dată, ci de două ori, deci nu se poate vorbi despre nicio amânare şi nicio limitare a vreunui drept. Rezultatul a fost cel pe care îl ştim cu toţii: nu s-a atins pragul de validare al referendumului. Şi asta în ciuda întregii propagande utilizate de maşinăria pro-unire din jurul lui Ilie Bolojan", se arată în comunicatul PSD Bihor, transmis vineri.

"Ilie Bolojan şi PNL au ştiut de la bun început că organizarea referendumului simultan cu alegerile locale este atât imoral, cât şi ilegal şi cu toate acestea, au încercat să treacă cu bocancii pentru orice regulă de civism, peste orice lege, nesocotind punctele de vedere emise de instituţii importante ale statului (Autoritatea Electorală şi Biroul Electoral)", mai spun social-democraţii, subliniind că doar Bolojan ştie cum a convins Guvernul Cioloş să dea o ordonanţă de urgenţă "ilegală şi neconstituţională".

"Nimic de pierdut!"

Precizând că rolul unui primar este să respecte legea şi cetăţenii, să unifice nu doar unităţi administrativ-teritoriale, ci să adune oameni, social-democraţii bihoreni îl mai acuză pe edilul-şef că a exploatat politic tema unirii şi a dezbinat orădenii. "Vă reamintim cum au fost trataţi şi catalogaţi cei care au îndrăznit anul trecut să critice unificarea. Cum au fost transformaţi în duşmani ai poporului şi ai dezvoltării, ca în vremurile comuniste de tristă amintire, doar pentru simplul fapt că au avut o opinie diferită de cea oficială a Primăriei. "Marii" oameni politici din PNL Bihor, în frunte cu primarul Ilie Bolojan uită că democraţia înseamnă, în definitiv, dreptul oricui de a nu fi de acord cu ceilalţi, dreptul oamenilor de a se putea contrazice indiferent de subiect şi indiferent cine propune acel subiect, fără a se teme că vor avea de suferit pentru că şi-au exprimat acel punct de vedere", mai transmite PSD Bihor.

În contradicţie cu declaraţie lui Bolojan, social-democraţii mai spun că orădenii nu vor avea nimic de pierdut dacă nu se unesc cu Sînmartinul: "Vrem să-i asigurăm pe toţi orădenii că nu vor pierde absolut nimic din faptul că nu se face cel de-al treilea referendum. Oradea se va putea dezvolta în continuare şi fără această unificare administrativă, cu condiţia să aibă un primar responsabil, deschis dialogului cu toţi cetăţenii şi cu o viziune clară care să lucreze în interesul orădenilor, respectând opţiunile acestora".

"Bolojan nu e providenţial!"

În schimb, spun PSD-iştii, cei care au de pierdut sunt primarul Ilie Bolojan şi "camarila sa din PNL", pentru că nu se mai pot erija în singurii promotori ai dezvoltării. Social-democraţii speră însă că orădenii îi vor taxa pe liberali la votul din 5 iunie pentru că au încălcat legea şi îi cer primarului Bolojan să-şi asume public promovarea unei legi neconstituţionale.

"Nu ne aşteptăm să o şi facă, pentru că aşa cum ne-a obişnuit deja în ultimii opt ani, domnia sa culege doar laurii şi este răspunzător doar pentru ce este bun în acest oraş, în rest, criticile şi vina pentru greşeli şi lucrurile nu funcţionează aparţin altora, eventual "duşmanilor de clasă"", mai scriu PSD-iştii.

Finalul comunicatului PSD este dedicat tot lui Bolojan. "Primarul Ilie Bolojan nu va rămâne în istorie drept omul providenţial care a dezvoltat Oradea. În schimb, pentru încăpăţânarea sa, va fi pomenit ca primarul care a compromis ideea de unificare a municipiului cu comuna Sînmartin. Din punctul nostru de vedere, un primar care a abuzat de puterea sa pentru a pune la care o tentativă de încălcare a Constituţiei, nu mai poate continua impostura şi nu se mai poate prezenta ceea ce nu este. Nu mai poate fi demn de a se afla în fruntea comunităţii orădene!", se arată în comunicat.