Fără derapaje!

Delegaţii social-democraţilor bihoreni şi-au ales, joi seară, membrii Biroului Permanent Judeţean. Potrivit unui comunicat de presă transmis de PSD Bihor, la Conferinţa Judeţeană Extraordinară au fost prezenţi 170 din cei 219 delegaţi convocaţi.

În debutul întrunirii, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, le-a cerut colegilor să scape filiala de tensiuni şi "să se renunţe la orice manevre care ar afecta unitatea organizaţiei judeţene" în pregătirea alegerilor pentru anul 2016.

Mang chiar le-a dat un avertisment dur social-democraţilor. "Totodată, liderul judeţean social-democrat a anunţat că nu vor mai fi tolerate derapajele de la disciplina de partid, orice dezbatere trebuie să aibă loc doar în interiorul partidului şi nu în alte locuri sau în mass-media", se arată în comunicatul partidului.

La un vot

Social-democraţii au trecut apoi la vot. La funcţia de preşedinte executiv au avut de ales între europarlamentarul Emilian Pavel şi deputatul Ioan Sorin Roman. Pavel a câştigat confruntarea la un vot diferenţă: a adunat 85 de voturi, în timp ce contracandidatul său a fost votat de 84 de colegi.

Funcţia de secretar executiv al partidului o păstrează Ana-Maria Tiron, considerată în partid o protejată a preşedintelui Ioan Mang. Aceasta a primit 105 voturi din partea colegilor, în timp ce contracandidatul ei, Ioan Bercea, a fost votat de 61 de colegi.

PSD-iştii bihoreni şi-au ales şi vicepreşedinţii, 11 bărbaţi (Chirilă Bujor, Bogdan Gheorghe Dănuţ, Ştefănică Adrian Călin, Gherman Dumitru, Copil Ovidiu, Derşidan Dan Ioan, Oros Florian, Maghiar Călin, Ghib Ionel, Lupău Gheorghiţă şi Fărăianu George) şi şase femei (Butişcă Valentina, Babău Stela, Drăghici Sonia, Coste Adelina, Popa Alina şi Timofte Claudia). Trezorierul filialei va fi Dan Ioan Ardelean.

Alegeri cu scântei

Alegerile pentru Biroul Permanent Judeţean al PSD Bihor trebuiau să aibă loc vinerea trecută, însă cu o zi înainte Ioan Mang a decis să amâne scrutinul. Voci din rândul social-democraţilor bihoreni au susţinut că hotărârea a fost determinată de candidatura depusă de contracandidatul Anei Maria Tiron, preşedintele Organizaţiei de Pensionari, Ioan Bercea, însă Ioan Mang a negat aceste zvonuri.

În schimb, liderul PSD Bihor a susţinut că a luat decizia amânării cu scopul de a organiza alegeri statutare. PSD şi-a votat, în luna octombrie, un nou statut, conform căruia Consiliul Judeţean al filialei nu mai există, aşa că, a spus Mang, nu era corect ca cei 19 membri ai BPJ să fie votaţi de acest for, aşa cum erau programate alegerile pe 20 noiembrie.

Însă noul statut al PSD nu este încă validat de Tribunalul Bucureşti, cum cere Legea Partidelor. Drept dovadă, Mang a organizat alegerile în baza ambelor "constituţii" ale formaţiunii, explicând că nu vrea să mai fie acuzat că o favorizează pe Ana Maria Tiron. "Dacă făceam după noul statut, secretarul executiv, că acolo se crede că este marea miză, era numit de preşedintele organizaţiei şi apoi validat de Comitetul Executiv. N-am vrut să mi se reproşeze ceva", a explicat Mang, joi, într-o conferinţă de presă organizată înainte de alegeri.