O delegație destul de numeroasă de social-democrați bihoreni, condusă de președintele Aurel Mohan, a mers miercuri la Biroul Electoral Județean, pentru a depune candidaturile pentru alegerile parlamentare care vor avea loc pe 1 decembrie.

Social-democrații au ajuns la 12 fix, așa cum anunțaseră, și singurii care nu au urcat la etajul I din clădirea Prefecturii, unde are sediul BEJ Bihor, au fost Corina Ene, candidata care deschide lista PSD Bihor la Camera Deputaților, și consilierul județean Bujor Chirilă, explicația fiind obiectivă: Ene își revine după o operație la picior și pășește ajutată de cârje, iar Chirilă a rămas alături de ea, în parcul din fața instituției.

De la legi la investiții

Depunerea dosarelor a fost o formalitate care s-a încheiat în câteva minute, reprezentanții Biroului Electoral explicându-le politicienilor că vor fi anunțați telefonic când verificarea documentelor va fi încheiată.

După câteva fotografii făcute pe scările Prefecturii, social-democrații s-au adunat în fața unui pupitru amplasat în Parcul Traian și au dat declarații pentru jurnaliștii orădeni, dar și pentru bihorenii care îi urmăresc pe rețelele de socializare.

Primul care a luat cuvântul a fost Aurel Mohan, care deschide lista PSD Bihor la Senat și care s-a declarat mândru de această poziționare. „Doresc să aducem plusvaloare și dezvoltare bihorenilor. Și vom aduce”, a declarat Mohan.

Șeful PSD a spus că își dorește să fie senator pentru a continua proiectele la care „a pus umărul” când era secretar de stat în Ministerul Sănătății, exemplificând cu investiții în reabilitarea și dotarea Spitalului Județean.

Când BIHOREANUL a subliniat că senatorii fac legi, nu investiții, întrebându-l așadar ce ambiții are ca viitor parlamentar, Mohan, de profesie medic neurochirurg și profesor universitar la Facultatea de Medicină, a spus că își dorește o lege a salarizării diferite în sănătate. „Cine lucrează mai mult să fie plătit mai bine”, a declarat candidatul PSD Bihor.

Primar reales, dezertez!

Corina Ene, primărița din Căbești care recent a câștigat al doilea mandat, la care cel mai probabil va renunța, dat fiind că este prima pe lista PSD Bihor pentru Camera Deputaților, a vorbit la rândul ei despre ambiția de a promova în Parlament „satul românesc european, care își păstrează autenticitatea, dar se modernizează, și oferă o variantă bună atât pentru tineri, cât și pentru seniori”.

Întrebată de BIHOREANUL cum le explică cetățenilor din Căbești dorința ei a de a pleca la București la scurt timp după ce le-a cerut voturile pentru următorii 4 ani, Ene a precizat că misiunea nu este ușoară, chiar dacă susține că le-a spus mereu sătenilor din comuna ei natală că nu vrea rămână în fotoliul de primar până la pensie.

„Le-am spus și acum 4 ani (n.r. când a candidat prima dată) că scopul meu nu este să ies la pensie de acolo. Îmi doresc să fac o echipă, să dau din experiența mea acelor oameni și ei, la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, să ducă mai departe acele lucruri”, a declarat Ene.

Primărița susține că în campania pentru alegerile locale, când încă nu știa că va fi pe lista PSD Bihor pe un loc fruntaș pentru Camera Deputaților, le-a spus localnicilor că orice primar își dorește să fie parlamentar, iar ea, dacă va avea ocazia, va face pasul, mai cu seamă că a locuit ani la rând în București, iar soțul și copiii ei se află tot acolo. „Nu las Căbeștiul, rămâne în sufletul meu”, a mai spus Ene.


Corina Ene și-a lăsat colegii să-i depună candidatura la Camera Deputaților, ea neputând să se deplaseze ușor, pentru că se sprijină de cârje. Primărița din Căbești își revine după o operație la picior și șase săptămâni de convalescență

Energie, salariu minim, impozite

La evenimentul de miercuri au mai luat cuvântul și candidații de pe pozițiile secunde. Ioan Mang (locul 2 la Camera Deputaților) a vorbit despre necesitățile României în sectorul energetic, amintind că în mandatul de parlamentar pe care îl încheie acum a fost vicepreședinte al comisiei de industrie-servicii. „Prin activitatea noastră în Parlament, vom reuși ca sistemul nostru energetic să fie eficient”, a spus Mang.

Pe locul 3 pe lista PSD Bihor, tot un candidat eligibil, este Felix Cozma, președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, care a lipsit de la evenimentul de la Oradea.

Următorul candidat social-democrat la deputăție este Békési Csaba (foto), de 11 ani directorul AJOFM Bihor, care a oferit exemple concrete de modificări legislative necesare pentru piața muncii din România: salariu minim de 6.500 lei până în 2029, pensie medie de 3.684 lei și scăderea impozitării veniturilor salariale cu 5% pentru angajații plătiți cu salarii minime și pentru familiile tinere.

Pe a doua poziție pentru Senat, PSD-istul Gabriel Ghilea s-a prezentat, explicând că are o carieră de peste două decenii în sectorul privat, în administrația publică și centrală, el fiind în prezent subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării. „Candidez pentru Senatul României pentru că am convingerea că, având experiența necesară, pot contribui la schimbări reale și pozitive”, a declarat Ghilea jr., el fiind fiul omului de afaceri Gavrilă Ghilea, membru PNL.

Fără cifre

La final, președintele Aurel Mohan s-a arătat mândru de echipa organizației pe care o conduce. „Avem cea mai bună listă și cea mai curată”, a spus medicul, lăudându-și colegii că sunt bine pregătiți, echilibrați și dornici, desigur, să fie în slujba cetățenilor.

Întrebat ce obiectiv politic are PSD Bihor, mai precis ce scor speră să obțină și câte mandate de parlamentari să câștige, Mohan a refuzat să înainteze cifre. „Bihorenii vor hotărî. Noi vom face ceea ce ține de noi. Cum vor decide bihorenii, nu facem calcule...”, a declarat liderul organizației. În schimb, și-a exprimat dorința ca cetățenii să iasă într-un număr cât mai mare la vot.

Deși Mohan nu a vorbit public despre asta, PSD Bihor are ambiția să trimită în Parlament un senator și trei deputați. Pe lângă candidații eligibili, la evenimentul de luni au mai luat parte și alți membri ai listelor, precum doctorița ginecologă Anca Huniadi, directoarea adjunctă a Casei de Pensii, Carmen Polman, inspectorul școlar general Nicolae Avram, șefii Ambulanței Bihor, Liciniu Venter (manager) și Sever Negrini (director medical).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!