Prin două comunicate de presă transmise vineri seară şi asumate doar de biroul de presă al organizaţiei, PSD Bihor a avut ultimele răbufneli electorale.

"DNA confirmă PSD"

În primul comunicat, social-democraţii au reacţionat la ordonanţa de clasare a dosarului DNA în care fusese reclamat şi primarul Ilie Bolojan. În stilul consacrat, PSD-iştii pretind că documentul procurorilor anticorupţie le dă tot lor dreptate, fiind o confirmare a faptului că edilul-şef a fost parte într-un dosar DNA.

"Nimeni din PSD nu l-a acuzat vreodată pe Ilie Bolojan că a săvârşit fapte de corupţie, nimeni nu s-a pronunţat asupra conţinutului dosarului sau asupra vinovăţiei vreunei părţi implicate. (...) În schimb, PSD a spus că primarul Ilie Bolojan a minţit când a afirmat că nu ştia de existenţa dosarului său. Ordonanţa DNA dată publicităţii chiar de Ilie Bolojan şi de PNL dovedeşte clar că Bolojan Ilie Gavril a avut deschis pe numele său un dosar la DNA!", arată PSD Bihor.

Întrucât ordonanţa spune că soluţia de clasare se comunică părţilor, social-democraţii îl cataloghează pe Bolojan ca mincinos. "Primarul Bolojan ştia, cel mai târziu, din luna martie 2016 de existenţa dosarului său şi de soluţia dată de procuror. Pentru o corectă informare a orădenilor, trebuie spus că Ordonanţele DNA nu sunt documente publice, aşadar nimeni nu ştia de existenţa ordonanţei din 2 martie şi nici de conţinutul ei în afară de cei implicaţi. Doar Ilie Bolojan a ştiut acest lucru şi, totuşi, a încercat să ascundă adevărul. (...) A minţit pentru că era în campanie electorală şi nu dădea bine să recunoască că a fost cercetat penal de către DNA!", mai arată comunicatul.

Cabine cu "spate"

În cel de-al doilea comunicat, PSD Bihor lansează acuzaţii la adresa unui alt primar liberal, de data aceasta din Oşorhei, şi ia apărarea sutelor de bihoreni care şi-au făcut flotant în ultima lună.

Mai precis, social-democraţii arată că Adrian Seica, pretendentul PSD la Primăria Oşorhei, "a depus o sesizare la Biroul Electoral de Circumscripţie (nr. 63 Oşorhei) privind modalitatea în care Primăria Oşorhei a construit şi delimitat cabinele de vot din secţiile de votare".

"Practic aceste cabine nu respectă legislaţia electorală în vigoare. Ele nu sunt lipite de pereţi, iar perdelele nu se închid la sol, ceea ce permite comunicarea între cabine. Se aduce astfel atingere secretului votului şi se creează condiţiile, împrejurările de fapt, care permit săvârşirea infracţiunilor de fraudă la vot de către reprezentanţii PNL, în speţă primarul în funcţie, Pop Ioan", susţin PSD-iştii.

PSD a informat şi Prefectura Bihor şi Autoritatea Electorală Permanentă, care vor face un control sâmbătă la secţia cu pricina.

Dreptul la casa părintească

Cât despre faptul că vineri PNL Bihor a acuzat numărul mare de persoane care au solicitat, brusc, viză de flotant în mai multe comune bihorene, PSD Bihor consideră că "suspiciunile de fraudă sunt nefondate".

"Reamintim tuturor că orice cetăţean român care posedă o proprietate într-o comună, de cele mai multe ori este vorba despre casa părintească, are dreptul legal de a solicita viza de flotant la adresa respectivă. Nu este nimic grav în asta, mai ales că nu candidaţii în alegeri solicită acest lucru, ci cetăţenii care doresc acest lucru şi care au dreptul legal", spun social-democraţii.

Citeşte pe această temă şi articolele:

Manipulare demontată: DNA a concluzionat că faptele reclamate la adresa lui Bolojan "nu există"

Alegeri locale: PNL Bihor a sesizat Biroul Electoral Central şi Judeţean, pentru suspiciuni de fraudă masivă prin "metoda flotanţilor"