Preşedintele PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, a participat joi la şedinţa Consiliului Naţional al partidului, prilej cu care cei patru aspiranţi la fotoliul de lider al formaţiunii social-democrate şi-au făcut prezentarea. Ca o apreciere personală, Mang spune că i-au plăcut discursurile lui Geoană şi Năstase şi a rămas mai puţin impresionat de alocuţiunile lui Diaconescu şi Mitrea.

În opinia senatorului, una dintre cele mai sensibile probleme, care va cântări decisiv în balanţa votului pentru desemnarea preşedintelui PSD pe următorii patru ani, este modificarea statutului, mai exact a prevederii potrivit căreia conducerea centrală a PSD să fie aleasă individual.

„Acest lucru ar fi un avantaj pentru membrii mai cunoscuţi ai partidului. În ceea ce ne priveşte, riscăm să nu mai avem reprezentanţi ai Transilvaniei şi Banatului în conducerea centrală", a avertizat şeful pesediştilor bihoreni. În plus, Mang susţine că practica a demonstrat că unii dintre cei mai vehemenţi critici ai actualei conduceri au fost chiar dintre vicepreşedinţii partidului, adică exact cei care trebuiau să se implice în rezolvarea acestor probleme.

Mult mai corect ar fi, potrivit afirmaţiilor politicianului bihorean, ca fiecare candidat să se înscrie în competiţie cu o echipă proprie, astfel încât, în cazul unui eşec în următoarele alegeri, aceştia să îşi depună mandatul în bloc. Singurul punct vulnerabil al acestei soluţii ar fi faptul că mulţi dintre liderii notorii ai PSD nu se vor regăsi în echipa câştigătoare, un afront pe care unii nu îl vor suporta.

Referindu-se la opţiunea delegaţiei bihorene, chiar dacă recunoaşte că îl va susţine pe Mircea Geoană, Mang spune că reprezentanţii filialei la congres nu vor avea un mandat pentru a vota cu cineva anume. „Ceea ce putem să vă spunem sigur este că vom negocia la sânge pentru a avea un reprezentant în conducerea centrală", a completat Claudiu Pop, lăsând să se înţeleagă că Ioan Mang ar putea fi ocupantul unui post de vicepreşedinte al PSD la nivel central.