PSD-iştii bihoreni au pus tunurile pe Primărie şi pe edilul Ilie Bolojan. După eşecul celui de-al doilea referendum pentru unificarea Oradiei cu Sînmartinul, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, omologul său de la PSD Oradea, Liviu Sabău-Popa, şi europarlamentarul PSD Emilian Pavel au susţinut vineri o conferinţă de presă în care au cerut demisii şi au lansat un şir de acuze la adresa primarului Ilie Bolojan şi a echipei sale de organizare a referendumului.

Strategia "roşie"

Profitând de declaraţia primarului Ilie Bolojan de după eşecul referendumului din 10 mai, când edilul a sugerat că dacă va eşua şi consultarea cetăţenească din 14 iunie el ar putea să nu mai vrea să candideze, motivând că dezvoltarea Oradiei fără infrastructura consolidată prin unirie este ca prăşitul fără sapă, Mang i-a cerut demisia.

"Pentru modul în care a organizat acest referendum şi campania electorală, pentru dezbinarea pe care a produs-o între cetăţeni, pentru cheltuirea banului public în mod inutil şi pentru faptul că nu are sapă, ar trebui să-şi dea demisia", a declarat Mang.

Şeful PSD Bihor i-a mai cerut primarului să prezinte cheltuielile făcute pentru cel de-al doilea referendum, precum şi sursa banilor şi lista donatorilor. Totodată, Ioan Mang a anunţat că cel mai probabil miercuri va prezenta strategia PSD pentru dezvoltarea Oradiei şi a Zonei Metropolitane Oradea, fără să ofere acum mai multe detalii.

Şi colegul său Liviu Sabău-Popa a cerut o demisie: a directorului Poliţiei Locale Oradea, Ioan Găluţ, care n-a sancţionat afişajul electoral din campania pentru referendum, social-democraţii arătând că mesaje pro-unire au fost puse şi pe tomberoanele din oraş.

Acuze cu iz penal

De cealaltă parte, europarlamentarul Emilian Pavel a înşirat mai multe articole din recomandarea Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, ca să arate că cele două referendumuri nu au fost legale. "Nu s-a asigurat acea neutralitate a administraţiei publice", a spus Pavel, arătând şi că finanţarea campaniei electorale nu a fost transparentă şi că nu s-a făcut o informare în limbile minorităţilor.

Totodată, social-democraţii au lansat un şir de acuze penale. "Am văzut oameni ameninţaţi că îşi pierd locurile de muncă dacă nu vin lunea cu buletinul dovadă că au votat. (...) Am văzut Poliţia Locală folosită pentru activităţi electorale, pe mai multe străzi poliţiştii locali le-au bătut orădenilor la uşă să-i îndrume să se ducă la referendum. Pe alte străzi mergeau la cine a fost la referendum, s-au urmărit listele electorale din 10 mai, este un lucru ilegal ", a spus Mang.

Social-democratul a mai spus că patroni de localuri din Oradea au fost ameninţaţi de reprezentanţi ai Primăriei că dacă nu promovează referendumul cu afişe în local ori mesaje pe Facebook şi nu-şi pun angajaţii să meargă la vot îşi vor pierde autorizaţia de funcţionare. Totodată, Emilian Pavel a dat citire unui SMS de mobilizare trimis pe 14 iunie de un director din Primărie care le cerea destinatarilor să meargă la vot şi să voteze "da" pentru unire. Deşi ziariştii au insistat, Pavel a refuzat să îl nominalizeze pe respectivul director.

Cu degetul spre... PSD

La rândul său, Sabău-Popa s-a arătat suspicios faţă de două situaţii aparte din ziua votului: de la secţia de vot 79 (Spitalul Municipal), unde numărul voturilor din urna mobilă a depăşit numărul solicitărilor, şi de la secţia 23, unde pe listele electorale figurau 1830 de persoane, în timp ce, spune el, în evidenţele Biroului Electoral erau aproximativ 1.200.

Ce n-a spus Sabău este că la secţia 79, aşa cum BIHOREANUL a şi scris, problema a fost cauzată taman de reprezentantul PSD în secţia de votare, Mircea Corneanu, care a şi recunoscut că i-a fost milă de bolnavii care i-au cerut să voteze, chiar dacă n-au făcut cerere în prealabil pentru urna mobilă.

Întrebat de jurnalişti dacă va sesiza Poliţia ori procurorii vizavi de aceste ilegalităţi pe care el şi colegii lui le acuză, Ioan Mang a negat, spunând că "organele abilitate se pot autosesiza".