Premierul Sorin Grindeanu a făcut joi seară o serie de noi numiri la vârful unor direcții regionale antifraudă din cadrul ANAF. Deciziile au fost deja publicate în Monitorul Oficial.

La comanda Direcția Regională Antifraudă Fiscală 6 Oradea a fost numit, ca inspector general adjunct antifraudă, Radu-Ioan Igna, până în prezent şef de serviciu în cadrul Activităţii de Inspecţie Fiscală a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor. Igna este cunoscut ca membru al PSD Bihor.

Igna ia locul ofiţerului SRI Marius Coturbaş, care a fost eliberat din funcţie. El se afla la comanda Direcţiei Antifraudă Oradea din 2015, după ce fostul şef al instituţiei, bucureşteanul Iulian-Bogdan Gheorghe, care participase la înfiinţarea direcţiei, a fost mutat din nou în Capitală.

Conform legii, în cadrul Direcţiei generale antifraudă fiscală funcţionează opt direcţii regionale, conduse de inspectori generali adjuncţi, cu sediile în Bucureşti, Alexandria, Constanţa, Sibiu, Suceava, Târgu Jiu, Deva şi Oradea.

„Plantarea”, prin detaşare, a unor ofiţeri SRI la comanda strcuturilor Direcţiei Antifraudă Fiscală, pe vremea fostului şef ANAF Gelu Diaconu, în baza unei decizii secretizate luate la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, a stârnit numeroase discuţii şi controverse în spaţiul public.

Drept urmare, în luna martie, directorul Serviciul Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a anunţat că a demarat procedura de retragere a celor a celor 23 de ofiţeri SRI care activau în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, din ANAF din anul 2014. Nu e clar de ce procedura nu se încheiase nici până acum.

Deciziile de joi a premierului Grindeanu vizează patru schimbări în rândul celor opt direcţii regionale: Daniel Marius Zamfiroiu a fost numit în funcția de inspector general adjunct antifraudă la Direcția Regională Antifraudă Fiscală 2 Constanța, Liviu Adrian Bălan la DRAF 4 Târgu Jiu, Nicolae Silviu Mărgineanu la DRAF 5 Deva, iar Radu-Ioan Igna la DRAF 6 Oradea.