După ce joi, Consiliul Local Oradea a votat organizarea celui de-al treilea referendum pentru consultarea orădenilor cu privire la unirea Oradiei cu Sînmartin în 5 iunie, ziua în care vor avea loc şi alegerile locale, social-democraţii bihoreni se declară împotrivă, susţinând că primarul liberal Ilie Bolojan deturnează astfel atenţia de la alegerile locale.

"PSD nu poate susţine demersul Primăriei şi al PNL de a organiza al treilea referendum simultan cu alegerile locale din 5 iunie. PSD nu este de acord cu deturnarea alegerilor locale. În loc să vină să dea socoteală pentru proasta administraţie, primarul Ilie Bolojan va veni doar cu lozinci pentru referendum. Nu suntem de acord să se confişte politic o temă atât de importantă cum sunt alegerile locale şi liberalii să se erijeze doar în promotori ai progresului", a declarat consilierul local PSD Adelina Coste, vineri, într-o conferinţă de presă.

Coste a mai spus că, chiar dacă nu susţine organizarea celui de-al treilea referendum, PSD nu poate fi acuzat că se opune dezvoltării municipiului Oradea. "Cei care lucrează împotriva dezvoltării sunt actuala conducere a Primăriei şi PNL, prin modul defectuos în care au gestionat problemele importante ale oraşului şi ale orădenilor. Despre ce dezvoltare a oraşului vorbeşte domnul Bolojan, când nu a fost în stare să asigure apă caldă şi căldură în casele orădenilor, când nu a fost capabil să ducă la bun sfârşit nici un proiect important al oraşului?", a spus PSD-ista.

În aceeaşi conferinţă de presă, Adelina Coste a prezentat şi un punct de vedere al Autorităţii Electorale Permanente, întocmit în 22 februarie, dar despre care aceasta nu ştia dacă şi când a fost transmis Primăriei Oradea. În document, AEP susţine că referendumul poate fi organizat în aceeaşi zi cu alegerile locale, însă "în baza unor liste electorale, a unor secţii de votare şi a unor birouri electorale diferite faţă de cele utilizate la alegerile locale din data de 5 iunie 2016". De asemenea, AEP arată că finanţarea pentru organizarea referendumului trebuie susţinută din bugetul local.

De altfel, la şedinţa de joi a Consiliului Local Oradea, primarul Ilie Bolojan a precizat că aşteaptă un punct de vedere al Biroului Electoral Central vizavi de modul de organizare a celor două scrutinuri. Întrebată dacă ştie ce poziţie are BEC, Coste a spus că are doar punctul de vedere al AEP.