Oradea suferă nu doar din cauza pandemiei, ci şi pentru felul în care este administrat oraşul, acuză consilierii social-democraţi Emilian Pavel şi Adrian Madar.

În prima conferinţă de presă organizată în 2021, aceştia au reproşat conducerii executive a Primăriei municipiului că, din cauza unor greşeli în proiectele europene, autorităţile finanţatoare au aplicat corecţii, iar mai multe lucrări vor trebui suportate din bugetul local.

Proiecte „amendate”

„În afara problemelor cauzate de pandemie, Oradea a suferit şi de modul în care este administrat oraşul. Am primit o corecţie financiară în ceea ce priveşte noua linie de tramvai de 100%, care înseamnă 58,7 milioane lei, bani care nu mai vin din surse externe, deoarece executivul a greşit documentaţia, acordând lucrarea unui consorţiu din care face parte şi o companie care a elaborat studiul de fezabilitate. O problemă foarte gravă, care arată lipsa de transparenţă şi de personal din Primăria Oradea”, a declarat Emilian Pavel.

Aşa cum BIHOREANUL a scris încă din martie 2020, autoritatea de management de pe lângă Ministerul Dezvoltării a decis o corecţie financiară de 100% la proiectul privind construcţia noii linii de tramvai din Calea Aradului, pentru că firma Aquacons, care a făcut SF-ul, face parte dintr-o asociere condusă de Abed Nego, care a câştigat licitaţia şi construieşte noua linie.

În plus, au acuzat PSD-iştii, Primăria Oradea va mai plăti circa 2 milioane euro, în urma corecţiilor de 25% aplicate altor proiecte, mai precis celui privind reamenajarea Pieţei Regele Ferdinand, pietonalizarea străzilor Aurel Lazăr şi Libertăţii, respectiv modernizarea malului stâng al Crişului Repede, spre podul Centenarului. „Sunt proiecte licitate separat, dar care nu au fost publicate în registrul internaţional de licitaţii, motiv pentru care s-a primit o corecţie de 25%, considerându-se că au fost încălcate drepturile unor constructori internaţionali care ar fi putut participa. Practic, lipsă de transparenţă”, a spus Pavel.

Potrivit acestuia, Primăria a contestat în instanţă aceste corecţii, dar cu şanse mici de câştig. “Cum a fost şi corecţia de la Spitalul Judeţean, pentru faptul că s-a cumpărat acceleratorul de particule second hand, refurbished, s-a dovedit fără succes, corecţia rămânând definitivă”, a precizat preşedintele executiv al PSD Bihor.

În linişte

Trebuie menţionat că oficialii Primăriei Oradea nu au ieşit public să vorbească despre corecţii şi despre decizia de a contesta măsurile autorităţii de management. În luna martie, când autoritatea de management a anunţat că ar urma să aplice aceste corecţii, BIHOREANUL l-a chestionat pe viceprimarul de atunci, Mircea Mălan, iar acesta a declarat că nu consideră reproşurile corecte. În cazul şantierului de la linia de tramvai, Mălan a spus că în ţară au mai fost "sute de investiţii" unde firma care a făcut SF-ul a participat şi la execuţia lucrărilor.

În privinţa celorlalte corecţii, tot la interpelarea BIHOREANULUI, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie, Marius Moş, a declarat că autoritatea a ţinut cont de valoarea totală a proiectelor de pietonalizare, când a reproşat nepublicarea achiziţiilor în jurnalul european, or aceste proiecte au fost licitate separat, având fiecare o valoare sub limita impusă pentru promovarea internaţională. 

De asemenea, tot în primăvară, Mălan a susţinut că, dacă corecţiile vor fi până la urmă aplicate, Primăria se va duce la judecată. Niciun oficial al municipalităţii nu a mai anunţat, însă, că acest lucru s-a şi întâmplat ori care este suma totală imputată oraşului.

Mai multă transparenţă

Consilierii social-democraţi au mai trecut pe lista eşecurilor Primăriei şi ratarea finanţării pentru parcarea de sub Catedrala Ortodoxă din Piaţa Emanuil Gojdu, dar şi proiecte întârziate, precum reabilitările Parcurilor 1 Decembrie şi Petofi, reabilitarea reţelelor Companiei de Apă Oradea sau refacerea Dealului Ciuperca.

PSD-iştii au criticat administraţia locală și pentru că, nevoită să finanţeze aceste proiecte din bugetul local, îi văduveşte pe orădeni de investiţii care le-ar fi mai utile. În opinia lor, era mai bine dacă municipalitatea cheltuia cele circa 70 milioane lei, pe care le va plăti în urma corecţiilor, la reabilitarea termică a blocurilor, o investiţie care aduce un avantaj direct şi rapid orădenilor.

Pavel a acuzat din nou și faptul că Primăria condusă de PNL-istul Florin Birta nu este transparentă, dovadă că şedinţele Consiliului Local Oradea nu sunt nici acum transmise online.

Cât despre planurile lor pentru anul 2021, cei doi consilieri din opoziţie au spus că vor continua să amendeze orice propunere pe care o consideră nepotrivită. Cu cât folos - dat fiind că PSD are cel mai mic grup din CL Oradea - rămâne de văzut...

Deschideţi şcolile!

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Madar a vorbit şi despre situaţia naţională, criticând fosta guvernare liberală condusă de Ludovic Orban pentru că nu a prorogat pentru 1 martie 2022, aşa cum propusese PSD, termenul de liberalizare a pieţei energiei.

Aşa cum se ştie, energia electrică este pe o piaţă liberă din 1 ianuarie 2021, ceea ce poate duce la creşteri ale facturilor clienţilor cu până la 26%, potrivit lui Madar.

În opinia lui, această decizie, coroborată cu majorarea salariului minim cu doar 70 lei şi creşterea accizelor la combustibili, aplicată tot de la 1 ianuarie, sunt dovezi că Guvernul PNL nu se preocupă de „protejarea” cetăţenilor vulnerabili.

Totodată, PSD-iştii mai cer testarea de Covid-19 a profesorilor, aşa cum s-a făcut în Ungaria, şi deschiderea şcolilor în localităţile cu rata de infectare sub 3 la mie, aşa cum a solicitat şi Consiliul Naţional al Elevilor.