Casa roşie

Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea s-a umplut la refuz, joi, de bihorenii participanţi la mitingul PSD-UNPR-PC. Invitatul de onoare a fost premierul şi preşedintele PSD Victor Ponta, care i-a avut alături pe vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Agriculturii Daniel Constantin, eurocandidatul Maria Grapini, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, vicepreşedintele PSD Ioan Rus, dar şi pe tânărul deputat Mihai Sturzu.

Alături de liderii de la Bucureşti, pe scena CCS au stat reprezentanţi locali ai alianţei, între care viceprimarul Oradiei Ovidiu Mureşan, candidatul Emilian Pavel, şeful PC Bihor Traian Bodea, cel al UNPR Bihor, Gheorghe Pintea, parlamentarii Sonia Drăghici, Florian Bodog şi Petru Filip şi şefa bihorencelor PSD-iste, Lia Pop.

Susţinătorii alianţei au fost atât de mulţi încât au umplut şi culoarele de trecere din sală, ba unii s-au aşezat şi pe scenă. Numărul mare de oameni prezenţi în sală şi conductele de încălzire pline cu apă caldă au făcut ca aerul să fie aproape irespirabil. Pe politicieni i-au trecut sudorile aproape continuu, astfel că şi feţele le-au fost în ton cu roşul partidului social-democrat.

Ponta şi CSM

Amfitrionul evenimentului a fost liderul PSD Bihor, Ioan Mang, care şi-a îmbărbătat colegii de partid şi de alianţă, spunându-le că trebuie să le aducă aminte tuturor bihorenilor de răul făcut de guvernele Boc şi Ungureanu, astfel încât aceştia să voteze candidaţii USD.

La fel ca în toate celelalte judeţe pe unde şeful PSD a făcut vizite electorale, Mang i-a spus lui Ponta că membrii PSD, PC şi UNPR din Bihor "vă roagă să acceptaţi candidatura la Preşedinţie", iar sala a scandat "Ponta preşedinte!".

La un moment dat, viceprimarul Ovidiu Mureşan i-a dat lui Victor Ponta un cadou, o minge de baschet semnată de toţi membrii echipei CSM Oradea. Gestul a fost justificat de Mureşan prin faptul că echipa orădeană s-a calificat în finala Ligii Naţionale masculine, iar premierul este pasionat de baschet. În plus, a spus viceprimarul, între baschetul orădean şi premier mai sunt şi alte legături: culoarea echipei orădene este roşu, iar galeria se numeşte "Leii Roşii".

După ce i-a dat cadoul, Mureşan i-a spus lui Ponta - cunoscut suporter al echipei Asesoft din Ploieşti - şi că are două rugăminţi: să ţină în finală cu CSM Oradea, indiferent cu cine va juca, şi să facă aici o arenă de 5.000 de locuri, pentru că cea existentă, cu o capacitate de 2.000 de locuri, este plină la fiecare meci.

Generoşi în promisiuni

Chemat şi el la microfon, Daniel Constantin le-a spus celor prezenţi că judeţul Bihorul este campion în atragerea fondurilor europene pentru dezvoltare rurală, fiind atrase aproximativ 300 milioane euro în satele bihorene. "Bihorul este pe primul loc şi la numărul de tineri care au decis să investească în agricultură - 837", a spus ministrul Agriculturii. Apoi, vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat că la Oradea se poate face nu o arenă mai mare, ci un adevărat complex sportiv, fără a spune însă din ce bani.

Ultimul discurs i-a aparţinut lui Victor Ponta, care a spus că se bucură de echipele de polo şi de baschet din Oradea, dar mai mult de echipa PSD-UNPR-PC. "Dumneavoastră sunteţi echipa mea!", a spus premierul.

Vorbind despre USL, Ponta a spus că nu îi pare rău şi nici nu va regreta vreodată că format Uniunea, şi că românii aşteaptă de la membrii PSD să nu se răzgândească. "Să le arătăm că n-am uitat ce le-am promis. Ideea de USL trebuie să o reprezentăm în continuare. Aş vrea ca oamenii să nu uite doar cine le-a tăiat salariile şi pensiile, ci şi cine le-a dat la loc", a spus Ponta.

În final, Ponta a dat şi un răspuns rugăminţii de a candida la Preşedinţie, spunând ceea ce a declarat în toate celelalte oraşe prin care a fost în campanie: "Dacă ştiu că o să câştig şi la Bihor şi la Oradea, o să-mi fie mai uşor să mă hotărăsc".

Şefului PSD i-au trebuit mai bine de 10 minute pentru a ieşi din Casa de Cultură prin mijlocul susţinătorilor, mulţi dintre aceştia ţinând să-i strângă mâna şi să se pozeze cu el, ca să aibă ce etala pe Facebook. "O să mânce el zamă rece când a vedea nevastă-sa pozele astea", a concluzionat, de pe margine, o pesedistă neaoşă.