PSD Bihor a pus tunurile pe viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan. Purtătorul de cuvânt al organizaţiei, totodată consilier local în municipiu, Adelina Coste a spus despre vicele liberal că nu înseamnă nimic "nici politic, nici administrativ", dacă nu îl are alături pe edilul Ilie Bolojan.

"Mălan nu există"

Declaraţia a fost făcută joi, într-o conferinţă de presă în care Coste a comentat răspunsurile pe care Mălan le-a oferit într-un interviu acordat BIHOREANULUI în urmă cu o săptămână. Atunci, viceprimarul a declarat că îşi reproşează că nu a funcţionat totul perfect în mandatul său.

"Noi îi reproşăm că nu a funcţionat nimic aşa cum ar fi trebuit, ba mai mult unele lucruri nu au funcţionat deloc. De ce spun asta: actuala administraţie s-a nimerit într-un context foarte favorabil, în care au venit peste ei milioanele de euro de la Uniunea Europeană, pe care ei le-au cheltuit pe proiecte care nu au avut sens pentru oraşul nostru. (...) Proiectele au fost prea multe şi prea diverse, au fost foarte lacomi în a accesa fondurile europene, fără să ţină cont dacă vor fi în stare să le ducă la bun sfârşit", a declarat Coste.

Aceasta a mai spus că toate proiectele derulate de municipalitatea orădeană, fără excepţie, au fost scumpe şi de o calitate proastă, însă detalii nu a oferit, dezvăluind că aceasta va fi o temă pe care PSD o va exploata în campania electorală.

Deşi a precizat că nu vrea să facă un atac la persoana viceprimarului Mălan, consilierul local s-a legat direct de persoana acestuia. "Domnul Mălan nu există de sine stătător, este doar un reprezentant al primarului Bolojan. Fără Bolojan, domnul Mălan nu înseamnă nimic, nici politic şi nici administrativ", a declarat consilierul PSD.

Coste a mai arătat că actuala conducere liberală a Oradiei nu a realizat o dezvoltare a oraşului, deoarece "lucrări de infrastructură poate să facă oricine". "S-au făcut foarte multe lucruri, dar mai este mult până la dezvoltarea oraşului", a spus Coste, arătând că pentru a se dezvolta municipiul are nevoie de un mediu de business, nu de firme care să vină în Oradea doar ca să dea salarii mici.

Consilierul local a mai spus că actuala administraţie, deşi se laudă cu o centrală de termoficare nouă şi cu reparaţia unor magistrale, nu a rezolvat problema termoficării Oradiei, amintind că proiectul de încălzire cu apă geotermală din Nufărul nu a mai fost realizat.

Pregătiri de alegeri

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, l-a criticat şi el pe Mircea Mălan, spunând că acesta, în calitate de candidat la şefia CJ Bihor, vrea o strategie pentru judeţ, însă Bihorul are o strategie recent realizată. "Există o strategie a Consiliului Judeţean făcută de o firmă liberală, în care directorul de cabinet (al lui Cornel Popa, Horia Carţiş - nr) a fost angajat, sub o conducere liberală a CJ. Strategia a costat 92.000 de euro. Chiar trebuie să gândim încă o strategie? Mai dăm încă 100.000 de euro la o firmă liberală pentru o nouă strategie?", a întrebat Mang.

Totodată, Mang a anunţat că PSD Bihor şi-a stabilit candidaţii la alegerile locale pentru 92 de primării din judeţ, excepţie făcând Oradea şi câteva primării unde populaţia majoritară este maghiară. Toţi candidaţii vor fi lansaţi într-un eveniment la care va participa şi Liviu Dragnea.

Cât despre candidatul la Primăria Oradea, Mang a spus că prima etapă a sondajului comandat de PSD, colectarea a 1.100 de chestionare, s-a încheiat miercuri, iar raportul urmează să îi fie prezentat săptămâna viitoare.

PSD are şapte variante de candidat la municipiul reşedinţă de judeţ: prefectul Claudiu Pop, directorii de deconcentrate Békési Csaba (AJOFM Bihor) şi Felix Cozma (AJPIS Bihor), consilierul local Adelina Coste, afaceriştii Ionel Ghib şi Eduard Debelka, respectiv universitarul Ioan Gheorghe Ţara.