Scrutin fără precedent şi fără miză în Partidul Social Democrat.  Este pentru prima oară în istoria unui partid democratic din România când preşedintele este ales prin vot direct de către toţi membrii.

Fiind în criză de lideri, Liviu Dragnea este singurul candidat, el având nevoie de 50% + 1 din voturile celor prezenţi la scrutin, indiferent de numărul acestora. Astfel, rezultatul nu anunţă nicio surpriză. La finalul votului, Dragnea va deveni cel de-al şaselea preşedinte plin al PSD.

Urnele s-au deschis la ora 8 dimineaţa şi se vor închide la ora 20. În primele 4 ore, 36% dintre membrii de partid şi-au votat preşedintele.

Potrivit Digi 24, fruntaşe sunt judeţele Neamţ, Olt, Dolj şi Teleorman, iar codaşele - Hargita şi Covasna.

Liviu Dragnea a fost la vot în jurul orei 11, în fieful său electoral, din Turnu Măgurele, care s-a arătat încrezător că poate să intre în istoria PSD.

"Probabil, probabil că la sfârşitul zilei voi fi ales preşedintele PSD, sper, şi s-ar putea să fiu singurul preşedinte al PSD care a plecat dintr-o organizaţie mică, care a parcurs toate treptele în partid. Am vrut să mai spun că mult mai important decât Bucureştiul - care e important - e ţara. Susţin în continuare proiectul de regionalizare, e mult prea multă putere, mult prea multă decizie şi resurse la Bucureşti şi prea putină decizie la nivel local", a spus Liviu Dragnea. 

"Am votat cu speranţa că ziua de azi poate fi un început pentru PSD. E vorba de încheierea unui ciclu politic, avem în faţă multe provocări. Şi prin exerciţiul de azi şi prin acţiunile din zilele urmatoare cred că PSD are şansa să fie primul partid care înţelege că cetăţenii români îşi doresc să se ţină cont de părerile lor, să fie consultaţi", a mai declarat preşedintele interimar al PSD.

"E prima probă serioasă pe care o dă acest partid ca şi existenţă, ca si prezenţă, ca şi activitate şi ca şi dorinţă de a se implica într-un minim exerciţiu de democraţie", a spus el, conform Digi24.ro.

În total, sunt aşteptaţi la vot 530.000 de oameni.

Liviu Dragnea a devenit preşedinte interimar al PSD în luna iulie a acestui an, după ce anterior fusese secretar general al partidului şi organizase mai multe campanii electorale pentru social-democraţi, însă a demisionat din aceste funcţii în urma dosarului penal deschise pe numele său.

În mai 2015, Dragnea a fost condamat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an de închisoare cu suspendare pentru că ar fi pus la punct un sistem de influenţă prin care a fraudat votul la referendumul din iulie 2012 de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Judecarea apelului în acest caz are primul termen pe 28 septembrie.