Social-democraţii orădeni critică Primăria pentru taxele şi impozitele pe care le propune pentru anul viitor şi cer municipalităţii să reducă nivelul acestora spre limita minimă permisă de Codul Fiscal.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, preşedintele PSD Oradea, Liviu Sabău-Popa, a ţinut să demonteze afirmaţiile reprezentanţilor Primăriei, care "au tendinţa de a arunca pe seama Codului Fiscal o presupusă creştere a taxelor şi impozitelor". "S-a făcut afirmaţia că va fi o creştere de 16% (n.r. a impozitelor pe locuinţe), pentru că se trece de la impozitarea pe suprafaţă utilă pe suprafaţă construită. Codul Fiscal din 2007 prevede impozitare pe suprafaţă construită, acum se modifică doar de la 1,2 la 1,4 cota pentru imobilele care nu au schiţa astfel încât să se poată determina suprafaţa", a declarat Sabău-Popa.

La limita de jos!

Social-democratul a înşirat apoi o serie de impozite pe care partidul pe care îl conduce le vrea coborâte la limitele inferioare permise de Codul Fiscal, cum este impozitul persoane fizice pentru clădiri rezidenţiale, în Oradea de 0,1% şi pe care PSD-iştii îl vor la limita de 0,08%, respectiv cel pentru clădirile nerezidenţiale ale persoanelor juridice, propus de municipalitate la 1%, în timp ce limitele Codului Fiscal sunt între 0,2% şi 1,3%.

"Considerăm că nu este în concordanţă cu stimularea antreprenoriatului şi a investiţiilor din Oradea. Oradea ar trebui să fie un oraş atractiv şi prin taxe şi impozite mai mici", a spus social-democratul. Sabău-Popa a criticat şi taxa de promovare a turismului, pe care, spune el, Primăria a dublat-o faţă de fosta taxă hotelieră, dispărută din Cod.

Prezent în aceeaşi conferinţă de presă, Andrei Negrea, şeful organizaţiei de tineret a PSD Oradea şi cadru didactic universitar al Facultăţii de Ştiinţe Economice, a criticat la rândul său cotele prevăzute pentru activităţile culturale, pe care Primăria le vrea impozitate la maximul de 2,5%. "Spectacole de teatru, balet, operă, concert filarmonic, manifestări muzicale, nu considerăm că aceste evenimente ar trebui taxate la maxim. Ar trebui să încurajăm activităţile culturale", a spus Negrea. Liviu Sabău-Popa a plusat şi a spus că, dacă Primăria nu va încuraja manifestările culturale, amintind şi de finanţarea redusă în acest an pentru Festivalul de Teatru Scurt, va rămâne "un oraş muncitoresc".

Aceste propuneri vor fi susţinute de pesedişti la dezbaterea publică pe care Primăria o organizează pe tema impozitelor şi taxelor locale, pe 6 noiembrie.

Liviu Sabău-Popa a menţionat însă că se teme că măririle de biruri prevestesc eşecurile din proiectele europene. "Mi-e frică de un lucru: aceste creşteri de taxe să nu acopere nişte bani care nu se iau din finanţările europene. Sper să nu se întâmple aşa", a mai spus PSD-istul.

Nu aberăm!

În aceeaşi conferinţă de presă, liderul PSD Oradea a ţinut să le arate jurnaliştilor că poziţia secretarului Consiliul Local Ionel Vila din ultima şedinţă a Executivului, când a fost validată Anca Popescu Raţiu în locul lui Lucian Popa în baza unei decizii USL semnate doar de liderul PNL Cornel Popa, nu şi de cel al PSD, a fost greşită.

Interpelat de consilierii PSD pe această temă, Vila a spus atunci că în acelaşi mod s-au făcut şi înlocuirile de consilieri locali din partea PSD, adică doar cu semnăturile lui Ioan Mang.

Liviu Sabău-Popa a arătat însă decizia pentru consilierii Adrian Stângă şi Doina Bunea, care conţine şi semnătura lui Cornel Popa. Sabău-Popa a spus că face aceste precizări doar pentru a arăta că social-democraţii nu fac opoziţie sau interpelări doar de dragul de a vorbi.