Candidaţii PSD la Consiliul Local Oradea, în frunte cu Adelina Coste, candidata social-democrată pentru funcţia de edil-şef, au anunţat joi, într-o conferinţă de presă, măsurile pe care le propun pentru relansarea economică a municipiului.

PSD-iştii şi-au prezentat programul pe drumul de acces spre Parcul Industrial II, de pe teritoriul fostului tancodrom. Şeful PSD Oradea, Liviu Sabău Popa, a explicat că a ales acest loc pentru că este aproape de amplasamentul viitoarei săli polivalente a Oradiei, proiect iniţiat în guvernarea PSD, dar şi de alte investiţii finanţate în timpul aceluiaşi Guvern, mai precis pasajele supraterane de pe şoseaua de centură şi podul Densuşianu. "Sunt lucruri pe care PSD le-a făcut pentru Oradea chiar dacă PSD nu a fost la guvernare în plan local", a declarat Sabău Popa.

Potrivit social-democraţilor, un obiectiv al programului lor de relansare economică a Oradiei este plus-valoarea firmelor care investesc în Oradea. "În parcurile industriale noi, care vor fi construite, vrem să existe o clasificare pe coduri CAEN a celor eligibili. Să nu mai fim în situaţia să avem în parcurile industriale service-uri auto sau depozite de pantofi, să fie prioritare firmele de producţie", a explicat şeful PSD Oradea.

Mai mult, PSD-iştii vor să oblige firmele din parcurile industriale să dea lefuri mai mari. "În schimbul facilităţilor de minimis, să impunem un salariu minim mai mare decât salariul minim pe economie", a spus Liviu Sabău Popa. Social-democraţii nu au detaliat, concret, cum vor putea implementa această obligaţie.

Adelina Coste a declarat la rândul ei că 58% din contribuţiile la bugetul local sunt plătite de firmele care au între 9 şi 49 de angajaţi, astfel că IMM-urile trebuie să aibă parte de taxe şi impozite cât mai mici. Concret, candidata PSD la Primăria Oradea vrea ca impozitele pe clădiri nerezidenţiale datorate de aceste firme să fie reduse la limita minimă. Totodată, Coste vrea ca start-up-urile să fie scutite timp de un an de taxe locale.